Кредитни консултанти: Част от пазара на имоти в столицата е движен от родителите на студенти

Най-много жилища предстои да бъдат започнати в София, а след това се нареждат Пловдив, Варна, Бургас, и Кърджал

Затворен жилищен комплекс в София
Затворен жилищен комплекс в София Източник: Zonanews

Цените на апартаментите в София продължават да растат, защото едни българи купуват като луди. Това обяснява и бума в издадените разрешителни за строеж. В рамките на година те са скочили с близо 20%, сочат данните на Националната статистика.

 

Кредитните консултанти отчитат, че част от пазара на имоти в столицата е движен от родителите на студенти. "Когато студент се появи в София от малко населено място да бързат да му купят жилище в София, почти всеки ден имаме такива консултации", каза Тихомир Тошев, Асоциация на кредитните консултанти.

 

Най-много жилища предстои да бъдат започнати в София, а след това се нареждат Пловдив, Варна, Бургас, и Кърджали. За година цените са нараснали между 8 и 10 на сто, посочват кредитните консултанти.

 

И въпреки че за някои домакинствата имотите остават недостъпни, търсенето превишава предлагането: "Всички искат да живеят в големия град и този приток който към София е най-силен, продължава да движи пазара на имоти", обясни Тошев.

 

Според икономиста Стоян Панчев за интереса към имотите има и други причини. "Ниските лихви по ипотечните кредити и на второ място културата на българския спестител, който обича да влага своите средства - това са апартаментите, недвижимите имоти", заяви Панчев.

 

На банките не им трябват пари в момента и затова дават ниски лихви, обясни Стойне Василев. Експертите предупреждават инвестиращите в имоти да са внимателни, ако очакват парите да им потрябват до година, две - защото при препродажбата може да не получат чаканата печалба.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени