Кремен Георгиев: Топлофикациите ще трябва да плащат много скъп газ

Газ ще има, но пак от "Газпром" и чрез посредници, заяви той

ТЕЦ-София, Топлофикация София, парно
ТЕЦ-София, Топлофикация София, парно Източник: Zonanews

20 или 9% ДДС върху изравнителните сметки за парно? Столичният кмет Йорданка Фандъкова е изискала от "Топлофикация-София" и Министерството на енергетиката да представят документацията по темата.

 

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев заяви пред Bulgaria ON AIR, че ДДС-то се плаща от крайния потребител и се прибира от НАП. Според него не може да търсим нечия вина. 

 

"Указание към топлофикациите все още няма. Този, който има да получава пари, ще му бъде издадено кредитно известие с 20% ДДС, защото толкова е платил преди време. А този, който тепърва има да доплаща, неговото дебитно известие ще бъде с 9% ДДС. Беше измислена историята с 9% ДДС за облекчаване на абонатите. Топлофикациите не губят, тъй като техните цени са без ДДС", обясни той.

 

"Преговаряме с "Газпром", само че "Газпром" не знае. Топлофикациите ще трябва да плащат много скъп газ. Газ ще има, но пак от "Газпром" и чрез посредници" - с тези думи Георгиев коментира казуса с газовите доставки за страната ни. 

 

А за да има мораториум върху цената на газа, държавата трябва да компенсира топлофикациите, но се оказва, че няма пари в бюджета за това, стана ясно още от думите му.

 

Кремен Георгиев увери, че топлофикациите ще направят всичко възможно, за да продължат да работят, въпреки сериозните проблеми. Експертът добави, че целогодишно може да се работи на мазут, но топлофикациите трябва да имат мазут за около 10 дни в студената зима.
"Може постоянно да се доставя мазут, но съоръженията, които изгарят мазут, не са работили. Топлофикациите не могат с мазут да покрият целия топлинен товар през зимата", подчерта Георгиев.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени