Кристалина Георгиева: Предотвратихме "тотален крах", криза, каквато не е имало

Дадоха се финансови помощи на бизнеса и хората в порядъка на 16 трилиона долара, разкри тя

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева Източник: Zonanews

Това, което ми дава основа за отпимизъм е какво се случи в тази най-тежка криза, през която преминава все още световната икономика. Ние видяхме изключителна възможност на учените да намерят решение н апроблем, който беше нов за тях. За много кратко време се появиха много ваксини, които ни позволяват да овладеем пандемията и да дадем на хората отново възможност да живят така, както живяха преди нея - да общуват, да работят заедно. Това каза за БНТ Кристалина Георгиева, управляващ директор на Мждународния валутен фонд.

 

"Второто, което ми дава оптимизъм е, че в тази криза изключително бързо, координирано се взеха действия да се спре упадъка на световната икономика, да се предотврати това, което можеше да бъде тотален крах. Криза, каквато не е имало. Поставихме икономиката в едно замразено състояние. В същото време много гъвкаво и навременно се дадоха финансови помощи на бизнеса и хората. Тази координирана дейност е гигантска по своите мащаби, в порядъка на 16 трилиона долара", добави тя.

 

Виждам шанс да коригираме траекторията на икономическото развитие, заяви Георгиева. Според нея пандемията е довела и до отрезвяване и темата за климатичните промени не е отпаднала, тъй като сме осъзнали колко сме зависими от природата. Аз имам малък пример от нашата обща работа за способността да се вземе общо решение и той е емитирането на 600 млрд. долара специални права на тираж, което стана с неимоверно висока подкрепа - над 95 % от гласовете на нашите членове - да използваме силата на общността и да я транслираме към по-слаботе ни членове, коментира още тя.

 

Трябва да се инвестира по-бързо към претруктуриране на икономиката, така че данъците, които хората плащат да не отиват за асфалт и бетон, а да отиват за умни сгради. За наше щастие ЕС предоставя големи възможности на страната да се трансформира. Трябва да се извърши "справедлива трансформация" - не може да бъде за сметка на миньора например, който губи работата си, заяви Кристалина Георгиева.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени