Кристалина Георгиева в Дубровник: Моята родина е предопределена за еврозоната

Въпросът е кога, а не дали България ще влезе в еврозоната, добави управляващият директор на Международния валутен фон

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева Източник: Twitter

Кристалина Георгиева, която е управляващ директор на Международния валутен фонд, каза, че нейната родина - България е "предопределена" да влезе в еврозоната въпреки политическата безизходица през последните три години, която възпрепятства опитите на страната да се присъедини към единната европейска валута.

"Това е пътят, по който страната трябва да върви", каза родената в София Георгиева пред репортери в събота в рамките на съвместната конференция на МВФ и Хърватската централна банка в Дубровник, съобщава агенция Bloomberg.


"Въпросът е кога, а не дали България ще влезе в еврозоната и не само заради ангажиментите, които България има като член на ЕС", добави тя. България, заедно с Хърватия, се присъединиха към т.нар. "чакалня на еврозоната", известна като ERM-2, през 2020 г. Но за разлика от Хърватия, която прие еврото този януари, България през последните години беше измъчвана от политически катаклизми. По тази причина бившата социалистическа държава, чиято валута е обвързана с еврото, се отказа през февруари от целта си да се присъедини към еврозоната още през 2024 г., напомня Bloomberg.

 

Кристалина Георгиева подчерта важността на политическата стабилност за успешната парична интеграция, като посочи по-стабилната ситуация в Хърватия, където премиерът Андрей Пленкович спечели втори четиригодишен мандат на общите избори през 2020 г.

 

"Контрастът между Хърватия и България показва, че там, където има политическа воля и където обществото е единно дори и в най-трудните времена, може да се постигне добър резултат", каза Георгиева и допълни, че Валутният борд в България "закрепи стабилността в страната. Никой не иска валутният борд да отпадне".

Георгиева каза още, че регионът на Югоизточна и Централна Европа е показал "силно възстановяване" от икономическите загуби, понесени по време на пандемията.

Още от "Бизнес и финанси"

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени