КТ "Подкрепа": Всичко у нас ще продължи да поскъпва

Инфлацията може да надскочи 10 %, прогнозира икономическият съветник към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова

Инфлация
Инфлация Източник: Zonanews

"За съжаление, всичко у нас поскъпва и ще продължи да поскъпва, тъй като нашите вътрешни цени зависят и от международните такива, включително и от войната, която се води в момента в Украйна". Това заяви икономическият съветник към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

 

"Ясно е, че първо горивата идват от Русия, второ ние сме зависими от този регион и по отношение на торовете. Това неизменно ще се отрази на производителите на зеленчуци и плодове", каза още тя в студиото на NOVA.

 

"В крайна сметка ние сме в един свят, който е обвързан и докато веригите на доставки не се стабилизират, а оттам не се стабилизира и цената – няма как да знаем точно какво ще се случи, но със сигурност ситуацията ще се влоши", добави тя.

 

По думите ѝ е трудно да се прогнозира колко би могла да бъде годишната инфлация.

"Може да надскочи и 10%, тъй като февруари 2022 г. към февруари 2021 г. – за една година инфлацията вече е 10%. Ако ситуацията се усложнява, а тя ще се усложнява, очевидно е, че ще надскочи 10%. Никой не знае обаче с колко", коментира Григорова.

 

"Това, което ние можем да направим на национално ниво, е да предприемем много сериозни мерки, така че да гарантираме минималното оцеляване на населението", категорична бе тя.

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени