КЗК разреши продажбата на "Идеал Стандарт"

В България производителят има голям завод в Севлиево, който генерира продажби от около половин милиард лева

Идеал Стандарт
Идеал Стандарт Източник: Идеал Стандарт – Видима АД

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на германската верига Villeroy & Boch да купи белгийската Ideal Standard Group. Като част от сделката влиза и един от най-големите заводи в България – този за санитарна керамика в Севлиево. Производството там е едно от най-големите на белгийската компания в световен мащаб.

 

Сделката бе оповестена официално през есента на 2023 г., но за нея се говори още преди избухването на пандемията. Придобиването е одобрено и от регулаторите в Австрия, Египет, Франция, Германия, Русия, Румъния, Саудитска Арабия, Обединеното кралство и Тринидад и Тобаго. То е на стойност около 600 млн. евро.

 

Германският производител в момента разполага с 12 бази в Европа и една в Азия. На Стария континент те са разположени основно в Германия, но такива има още в Румъния, Франция, Унгария, Швеция, Белгия и Нидерландия. Компанията е производител на санитарна керамика под марките Alföldi, Signature, Gustavsberg, Mondial, Nahm Sanitaryware, Sanipa, Vatette, Like, Vivo.

 

Ideal Standard Group управлява осем производствени съоръжения, които произвеждат продукти за всички основни продуктови категории за баня и ги предлага под серия от марки Ideal Standard, Armitage, Shanks, Porcher и Vidima.

 

Целта на Villeroy & Boch със сделката е да подобри своята продуктова гама и да засили своите стратегии за продажба, като включи в портфолиото си допълнителен асортимент. Със сделката компанията ще може да обслужва повече клиенти, особено във връзка с проекти в публичния и здравния сектор, в мащабни проекти за жилищни, хотелски и търговски имоти, както и да засили регионалното си присъствие там, където в момента то е ограничено. Всичко това ще позволи на Villeroy & Boch да се конкурира по-ефективно с големите и утвърдени производители на продукти за баня, както и с новонавлизащи конкуренти, които внасят стоки от Китай, Турция и други.

 

В България
В България Ideal Standard Group има завод за санитарна арматура и керамика в Севлиево. Дъщерното дружество в България функционира и като основен център за доставки за пазарите в Източна Европа. В България продукцията е основно под марките Vidima и Ideal Standard.

 

Според справка в Търговския регистър последният публикуван отчет на българското дъщерно дружество е от 2021 г. и показва, че наетите там са малко над 3000 души. Генерираният оборот пък е близо половин милиард лева.

 

Освен в България компанията произвежда още в Египет, Чехия, Италия, Германия и Великобритания. Групата също така експлоатира центрове за иновации в Обединеното кралство и Германия, както и глобален център за дизайн в Милано.

 

Конкуренция
Според решението на регулатора не са налице опасения за съществено засягане на конкуренцията на пазара. Регулаторът посочва още, че според него двете компании не са близки конкуренти помежду си – Villeroy & Boch оперира в премиум сегмента в България в горния ценови диапазон на продуктите за баня, докато Ideal Standart има по-широко портфолио за българския пазар, фокусирано върху по-ниските ценови сегменти.

 

Различни са и каналите за дистрибуция на двете дружества като основно това се дължи на ценовата разлика на продуктите от портфолиото им. Комисията също така посочва, че българският пазар на санитарни изделия се характеризира с широко присъствие на големи международни производители и на местни такива.

 

Източник: Economic.bg

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени