Лъчезар Борисов: Къде изчезнаха покрай "вятъра на промяната" 13 млрд. лв.?

Бюджетни манипулации

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: МИ

Лъчезар Борисов, бивш министър на икономиката
Фейсбук

 

Как се събират обществени пари от данъкоплатеца и къде изчезнаха покрай "вятъра на промяната" 13 млрд. лв.? Тъй като бях обещал пред Вас, приятели и читатели, да задам някои въпроси, свързани с публичните финанси, днес ще го направя (извинявам се за непълната точност на числата). 


С оглед на това започвам от края на декември 2021 г. Тогава медиите говореха как правителството е изхарчило 9 млрд. лв. за 9 дни. За да бъдем честни тези 9 млрд. включваха и текущи разходи (за които не можем да се сърдим), но в същото време и БНБ и останали институции показаха как над 4 млрд. лв. от тях бяха извънреден разход, похарчени в неясна посока, за което не получихме отговор. Всичко това ми дава основания да попитам, какво се случи преди и след това:


• Държавата прибра от специалната сметка в БНБ близо 500 млн. лв., предвидени за инфраструктура и магистрали, за които до ден днешен не знаем къде са.
• Държавата прибра от българската енергетика близо 1.2 млрд. лв., предоставен кредит на НЕК ЕАД, с мотива, че с тези средства ще бъде закупено зърно. Закупено зърно чрез държавата не видяхме, а средствата потънаха в неясна посока. 
• Държавата гласува прибирането от търговските дружества свръх дивидент, чрез който по мои сметки бюджетът може би събра още 200-500 млн. лв. непредвиден приход. Тук не включвам дори изтеглените средства за компенсации на бизнеса само от държавната енергетика, за цената на електроенергията. Не коментирам също, че мярката беше забавена и направена не при равни и европейски условя, а ощетяваше само държавната енергетика. 


• Държавата изтегли поне 1.5 млрд. лв. държавен дълг от вътрешния пазар през 2021 г.. 
• Само преди няколко дни държавата изтегли 2.25 млрд. евро държавен дълг от международните пазари и вече са в ход следващите действия с още 2 емисии на вътрешния пазар. 
•  Министерството на финанси обяви емисионен  календар за още 1.65 млрд. лв. дълг. 
С оглед на гореизложеното се питам и нямам отговори, къде изчезнаха и къде отиват над 13 млрд. лв., собственост на българския данъкоплатец. Кой ги похарчи? Единственото, което ми остава е да задавам въпроси, но въпросите оставям на Вас….

 

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени