Лъчезар Борисов: На хоризонта се задава инфлационна буря

Към момента инфлацията в България е 2 пъти по-висока от тази в еврозоната

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: МИ

Годишната инфлация през месец юни ще бъде около и над 18%, пише в свой коментар във Фейсбук бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. 

 

Ето какво още анализира той:

Към момента инфлацията в България е 2 пъти по-висока от тази в еврозоната. По данни на НСИ, годишната инфлация при цените на производител на вътрешния пазар е 45,2%, а тази на международния пазар е наполовина - 22.7%.


Изтеглените спестявания от домакинствата нарастват с 44% през първото тримесечие на 2022 г. спрямо същото тримесечие на предходната година. 


Бизнесът губи ценова конкурентоспособност, а домакинствата ускорено губят покупателна способност. Потреблението, като фактор на растежа е под сериозен риск, а инвестициите липсват.


Предприетите мерки са бавни, с липса на ефективност, концентрираност и равнопоставеност. Брюксел ни каза, че държавните разоди излизат извън контрол.


Отнема се доход от населението и бизнеса, който се разпределя по неефективен начин. При изпусната инфлация са необходими спешни мерки в подкрепа на растежа чрез инвестиции по Националния план за възстановяване и устойчивост. 

 

Средногодишната инфлация в края на годината ще прескочи 13%. Инфлацията в края на 2022 г. спрямо април 2021 г. ще бъде над 20%.

 

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени