Лъчезар Борисов показа кошмарни последици от "Промяната": България вече е 28-ма в света по най-висока инфлация

България е на 4-то място в ЕС по-най висока инфлация

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: ПП ГЕРБ

Лъчезар Борисов, бивш министър на икономиката
Фейсбук

 

България заема 28-мо място в световен мащаб по най-висока инфлация! Попадаме сред 15-те процента най-бързо обедняващи държави от инфлацията. 
Това сочи базата данни и интерактивната карта на TRADING ECONOMICS. България е на 28-мо място от наблюдавани 185 държави. Инфлацията е глобален проблем, но за съжаление управлението на процесите в страната ни я поставиха в 15-те процента от държави в света, които се представят най-зле. Всичко това сочи, че проблемът е не само привнесен, при условие че 157 държави в света имат по-ниска инфлация от тази в страната ни. Проблемът очевидно е и вътрешен и затова казах, че е необходимо спешно да си използва "аварийната спирачка" за този тип управление. Вече ще са необходими и спасителни парашути за да избегнем свободното падане. През изтеклата седмица постигнахме рекорд за периода след хиперинфлацията от 1996-1997 г., като НСИ отчете 15.6% годишна инфлация при база май 2021 г. Това са и данните, които използва TRADING ECONOMICS. В базата данни е включена последната налична информация за годишната инфлация от последните два месеца. По-конкретно базата данни сочи:
• България е на 4-то място в ЕС по-най висока инфлация. 
• Държавите с по-висока инфлация от България в цяла Европа са, Чехия, Латвия, Беларус, Русия, Украйна, Литва, Естония, Молдова и Турция. 
• В Северна и Южна Америка по-висока инфлация от тази в България има само Куба, Хаити, Аржентина, Суринам и Венецуела.
• От цяла Азия само четири държави имат по-висока инфлация от България. Това са Шри Ланка, Иран, Сиря и Ливан. 
• Само девет държави от Африка имат по-висока инфлация от България. Това са Нигерия, Бурунди, Малави, Сиера Леоне, Ангола, Гана, Етиопия, Зимбабве и Судан. 
За интересуващите се от глобалната инфлация прилагам и  линк към базата данни и интерактивната карта.

 

На фона на изключително слабото представяне в международен план и изпуснатата инфлация за последният месец цените на горивата в България продължават да растат ускорено.
• Масовият бензин А95 е поскъпнал с 24 стотинки за последния месец.
• Обикновеният дизел е поскъпнал с 20 стотинки за последният месец, като скокът само за последната седмица е 10 стотинки.

 

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени