Лъчезар Борисов за ББР: Това са кредити, а не раздадени пари

Някой е подвел служебния министър на икономиката Кирил Петков, смята той

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: NOVA

Няма нищо смущаващо, че 8 фирми са получили около 1 млрд. лв. Това не противоречи на устава на ББР, всичко е проверено от международните финансови институции", заяви бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов пред bTV по повод изнесената вчера информация за банката от служебния икономически министър Кирил Петков. Петков обяви вчера, че ще назначи проверка в ББР заради факта, че е подпомогнала 8 компании, от които 4 свързани, с близо 1 млрд. лв., а по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес. От Министерството на икономиката оповестиха днес и имената на осемте фирми.

 

Според Борисов вероятно по този начин е оповестена информация, която е банкова тайна. Една банка с пълен банков лиценз, каквато е ББР, предоставя кредити на микро, макро, среди и големи фирми. Това не са субсидии, това не са кеш грантове, това са кредити с много сериозни обезпечения, които се обслужват. Лихвите са добри за ББР на фона на лихвите в останалия банков сектор – доста по-високи са", коментира бившият икономически министър. "Тези 1 милиард лева не са отишли просто така в тези 8 фирми. Това са кредити с много сериозно обезпечение, които се обслужват", каза той и подчерта още веднъж, че става дума за "кредити, а не за раздадени средства".

 

Лъчезар Борисов смята, че някой е подвел служебния министър на икономиката Кирил Петков за портфейла на ББР. Активите на банката в момента са 4 млрд. лв., наличните пари са 1,5 млрд. лв. Също, че 99,2% са микро, малките и средни предприятия като брой кредитополучателите от ББР (62% от финансовия ресурс). Като финансов ресурс – 23% са кредитите към големи компании. Освен това 1,5 млрд. лв. от актива на банката са налични – около 400 млн. лв. са в БНБ, около 500 млн. лв. са вземания от търговски банки и над 600 млн. лв. в ценни книжа. "62% от портфейла на ББР се държат от малки и средни фирми, 15% от общински и едва 23% от големите компании", каза Лъчезар Борисов.

 

Още от "Бизнес и финанси"

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени