Левон Хампарцумян: Дали се пречупва инфлацията, бих изчакал да коментирам след края на зимата

Христина Христова: "Прогнозите за състоянието на бюджета не са добри за следващата година. Очакваме още по-голям дефицит"

Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян Източник: Zonanews

БТВ, Тази сутрин
Как е възможно инфлацията да се забавя, а животът поскъпва. Коментари на Христина Христова и Левон Хампарцумян в "Тази сутрин" по bTV:

Банкерът Левон Хампарцумян заяви пред бТВ, че би изчакал да мине зимата и тогава да заяви наистина пречупва ли се инфлацията. Той призна в студиото на "Тази сутрин", че грешната енергийна политика на Европа е фундаментът на ценовия скок:  Освен, че имаме инфлация и пазарите са неустойчиви. Пълненето на хранилища догодина пак може да доведе до пик. Войната, Ковид само подпомагат този процес".

 

Христина Христова: "За последния месец имаше намаление на инфлацията. Въпросът е дали това е единичен процес или тенденция. Още не са отговорили финансистите. Очаква се през първата половина догодина двуцифрено число на инфлацията. Най-много пострада малката потребителка кошница и за някои стоки достигна до 25 %. За минималната работна заплата спорът е голям. Прогнозите за състоянието на бюджета не са добри за следващата година. Очакваме още по-голям дефицит. Заплатите в публичната сфера – където над 350 хиляди души вземат заплати. В публичния сектор са повишени заплатите, повече от 13 %".

 

По отношение на трите предложения за мерки: ПП – актуализация по нов начин, БСП – две преизчисления, ДПС – казарма, равна на стаж - Христова коментира: "Учудена съм от това наддаване. Не е решен въпроса с цените на енергоносителите и т.н.".


Хампарцумян: "Нивото на пенсиите в България е ниско. Тежко дебалансирана е системата. Плащането на пенсиите зависи не от натрупани активи. Тенденцията на цените в модерния свят е да вървят нагоре". 


"По данни от Евростат.33,6 % от българите живеят в бедност. Системата на социално-подпомагане трябва да работи" - допълни Христова.

 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени