Левон Хампарцумян: Мерките на властта няма да стигнат до масовия българин

Тези мерки са по скоро купуване на време и народна любов, отколкото нещо, което устойчиво ще ни преведе, смята Хампарцумян

Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян Източник: Wikipedia

Светът се пренарежда. Това мнение изрази в "Тази сутрин" финансистът и банкер Левон Хампарцумян. Според него мерките на властта няма да стигнат до обикновения българин и да променят цените. "Диференцираните ставки на ДДС създава възможност някой да прави арбитраж
между нулевата ставка и 20-те процента и да печели на гърба на добрите намерения на тези, които са го направили. Да не говорим, че по-трудно се администрира. Ставките от ДДС ще доведат до всякакви неща – тези които произвеждат торти могат да кажат това е сладък хляб с нулево ДДС.", обясни той.


Според него тази мярка може да се приеме, ако е временна – на ръба на отчаянието. "Българската икономика не е спряла и от тази гледна точка не сме в криза. Експортът е в небето, имаме добри икономически показатели. Но има инфлационни процеси, които притесняват правителството и целия свят", каза още финансистът.

 

"Светът се пренарежда - руската агресия раздели света на едни хора, които искат да живеят по руския начин и 40 и няколко държави от т.н. Запад, към който ние, надявам се, принадлежим - по начина по който се живее на Запад. Това предполага икономически шокове, защото Западът зависи енергийно от Русия. Но има нещо много важно:

 

Русия не произвежда нищо, което някой друг да не произведе. Въпросът е как се нареждат веригите за производство и доставка. Нещата ще се балансират и къде ще бъде нашето място в този нов баланс е много важно", на мнение е Левон Хампарцумян. Според него тези процеси ще продължат с години. По думите му инфлация, която е "поносима за кратко време", е между 10 и 15%.


"По-скоро обаче очакваме относително дълъг период с по-висока инфлация и плавно повишаване на лихвите, което ще е поносимо. Но това не са катастрофални сценарии", допълни той.

 

"Това което трябва да мислим като бизнеси и като държава, и като индивиди, е къде ще бъде нашето място. Еврозоната е в някаква степен по- висока надеждност. НАТО е също нещо, към което принадлежим. Виждате Хърватска - влезе по късно в ЕС, но ще ни изпревари за еврото. Мислите ли, че в Хърватска живеят 4-5 милиона безумци които искат да се самоубият ако въведат еврото?

 

"Нищо не губи държава с еврото – когато еврото поевтинява, експортните възможности на ЕС се увеличават. Виждате че 500 млн души -  държавите с най висок стандарт и най приятен стил на живот в света, са с евро. Китайците много биха искали да живеят като европейците и дори американците биха искали да живеят като европейците. От тази гледна точка как ще си подредим нещата и колко важни ще бъде в този съюз като държава и като интегрирани бизнеси е много важно за България" - подчертава Хампарцумян.

 

"България е напрвила този избор. Има обаче хора които ни бутат в обратната посока – в бедността, в дивата азиатска сибирска пустош, ние не искаме да ходим там. Или поне съществената част от българите не искат да ходят там", казва банкерът.

 

Що се отнася до ръста на заплатите и икономиката, Левон Хампарцумян казва: "В частния сектор успешните бизнеси плащат повече на ключовите си хора. В последните 10 години имаше момент, в който съотношението кредит към депозит беше под 100 %, тоест повече депозити отколкото кредити.

 

В момента е 103-4 процента което означава, че събраните на местно ниво депозити вече са раздадени като кредити – това не са само ипотеки, това са и потребителски кредити. С други думи, заедно с мерките, които централните банки ще предприемат, с увеличаване на лихвен процент, може да очакваме малко по консервативен подход и леко забавяне на темпа на кредитиране.

 

Очаквам плавно вдигане на лихвените проценти, но поносимо. Имаше спекулативна информация за процент и половина нагоре до средата на другата година, но ще бъде малко по високо. Това, че банкнотата от 100 лева е третата най използвана – повече от 100 млн. в обръщение, ни казва че имаме инфлация но имаме и повече пари у хората. Надявам възможно по-скоро да имаме евро в портфейлите си – това освен друго, е и котва, която ни държи в ЕС и в НАТО.

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени