Левон Хампарцумян: Можем да приемем еврото през 2025 г.

Страховете срещу него са неоснователни

Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян Източник: Zonanews

Финансистът и банкер Левон Хампарцумян, зам.-председателят на АКПБ Деян Василев и председателят на сдружение "Институт на дипломираните финансови консултанти" Преслав Китипов коментираха по NOVA присъединяването на България към еврозоната, инфлацията и заплатите в страната.

 

"Страховете, които се насаждат у обществото, че приемането на еврото не било чак толкова добро, са абсолютно безпочвени и това е факт, защото има само положителни импликации за това събитие, което се очаква да се случи през 2025 година", поясни Китипов.

 

"Имаме техническата възможност през 2025 година да приемем еврото. Това окончателно ще се разбере напролет. Правителството и хората в парламента, които го подкрепят, са мотивирани да го направят", добави Хампарцумян.

 

До 11,7 млрд. лв. дълг може да бъде поет през 2024 година "Инфлацията скрива своята ужасна глава. През последните месеци виждаме, че тя спада все повече. Очакванията са през 2024 тя да намалее", заяви Василев. Той коментира, че България има четири критерия за влизане в еврозоната, три от които вече покрива. 

Още от "Бизнес и финанси"

Очаква се предложението за размера на минималната заплата за 2026 г., експерти коментираха запазването на сегашния механ

Социалният министър Борислав Гуцанов вече обясни, че ако остане сегашният механизъм, МРЗ за следващата година ще бъде около 1200 лв.

Прочетете повече прочетете повече

В МЗХ се обсъдиха с бранша критериите за подбор по интервенциите за инвестиции в земеделски стопанства и преработка на с

В Стратегическия план има заделен значителен ресурс, именно за подобряване конкурентноспособността на сектора, заями зам.-министър д-р Лозана Василева

Прочетете повече прочетете повече

Европейският доклад за потребителите разкрива: онлайн измами, фалшива храна и подвеждащи етикети подкопават доверието в

Особено тревожно е състоянието при храните – широко разпространено е подвеждащо етикетиране, използване на термини като "био" и "еко" без реална сертификация, подмяна на съставки и заблуждаващи здравословни твърдения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени