Левон Хампарцумян: Неестествено и неустойчиво е една лихва по депозитите да е 7-8%, каквато банките предлагаха преди десетина години

Има предпоставки да бъдем по-важна част от веригите за производство и доставки в Европа, добави той

Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян Източник: Wikipedia
Светът излиза от медицинската фаза на пандемията, ние малко по-бавно, заради нашето обществено мнение за ваксинацията. Светът се пренарежда икономически. Това обясни в студиото на "Денят започва" по БНТ Левон Хампарцумян, финансист и председател на УС на Българския форум на бизнес лидерите.
 
Европа ще трябва да помисли как да си произвежда тук неща, които може би ще бъде шанс и за България, смята финансистът. Относно депозитите в банките и спестяванията, той обясни, че при един млад човек с перспектива в бъдеща, може да се говори за предприемане на по-рискови инвестиции, докато при възрастните хора по-важният аспект е балансът в постоянните доходи. Икономическите ефекти на пандемията ускориха процеси, които иначе биха взели години, смята Хампарцумян.
 
Според него, светът никога няма да бъде стабилен, а кризата може да предполага и възможности. Има предпоставки да бъдем по-важна част от веригите за производство и доставки в Европа, но ако не си изиграем правилно шансовете, това няма да се случи автоматично, просто защото сме тук, категоричен е Хампарцумян. Финансистът е оптимист за икономическото бъдеще на България, която според прогнозите, може да бъде стабилен фактор, стига да оценим и подредим правилно приоритетите си.
 
Депозитната маса нараства. Тя ще бъде изконсумирана в момента, в който имаме нужда от повече средства за икономическия растеж. Отрицателните лихви за депозити са временни, смята Хампарцумян. Той обясни, че не би трябвало да очакваме постоянен и достатъчен доход от лихвата по един скромен депозит.
 
Неестествено и неустойчиво е една лихва по депозитите да е 7-8%, каквато банките предлагаха преди десетина години, каза финансистът. Лошите кредити в момента по-скоро намаляват, но това не бива да ни успокоява, смята още Хампарцумян.

Още от "Бизнес и финанси"

България и Франция подписаха Декларация за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели

Ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници бяха основните теми

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени