Линията на бедност у нас става 504 лева за 2023 година

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев предложи увеличение на толтаксите за чуждите превозвачи и понижение за нашите

Министерски съвет
Министерски съвет Източник: Zonanews

На редовното си заседание днес правителството ще приеме и изцяло нов списък с републиканските пътища, за които се събира толтакса. Служебният министър на транспорта Христо Алексиев предложи увеличение на толтаксите за чуждите превозвачи и понижение за нашите преди месец.
  
Служебното правителство ще освободи бутилирана питейна вода от държавния резерв по искане на областния управител на Пловдив за жителите на общините от Карлово и Марица, пострадали от наводненията. Преди дни жителите на засегнатите населени места с оплакаха от остър недостиг на питейна вода.

 

Новият по-висок размер на линията на бедност за следващата година  - от 504 лева, ще приеме служебното правителство. Увеличението с 22 на сто спрямо тазгодишният ѝ размер би трябвало да покрие по високата натрупана инфлация, изчисли преди дни служебният социален министър.

 

Решението гарантира, че и месечните социални помощи на над 700 хиляди хора  с увреждания от началото на следващата година ще са в по висок размер, който е законово обвързан с прагът на бедност.


Промени ще се направят и във вече утвърдения  брой на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища за настоящата академична година.

 

Предвидено е също отпускането на  хуманитарна помощ на Украйна. По бюджета на ЦИК ще се отпуснат допълнително средства.

За одобрение са внесени и промени в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени