Липса на таксита в София

Пандемията и високите цени на горивата са причината много таксиметрови шофьори да спрат работа

Кризата удари и такситата в София
Кризата удари и такситата в София Източник: Zonanews
Липса на таксита в София, алармират от бранша. В София те са около 6000, но в момента работят не повече от 4000 и всички таксиметрови компании се оплакват от липса на шофьори. Председателят на съюз "Такси" Кирил Ризов казва, че среднодневният оборот на едно такси в София е около 80 лева, а разходите - около 90 лева. Пандемията и високите цени на горивата са причината много таксиметрови шофьори да спрат работа, съобщава bTV.
 
"Ако не се вдигнат тарифите - нещо, което сме направили като заявка към Столичния общински съвет, нещата вървят на зле, т.е. бройката ще продължава да пада", добави той. Таксиметровият бранш настоява за 5-процентно увеличение, но Кирил Ризов казва, че реално едва ли ще бъде повече от 30%. Браншът настоява за още две мерки - 100 лева месечна помощ за всеки регистриран шофьор при шоково увеличение на цените на горивата и намаляване на данъка върху таксиметровия превоз, който се плаща в общината.
 
"Все пак и хората, които са зад волана, имат своето достойнство и своите права да работят за достатъчно добро възнаграждение. С корекции от държавата и с наши усилия ще успеем да върнем нивата на добро обсружване", заяви управителят на таксиметрова компания Илия Василев.
 
Столиният общински съвет трябва да реши на заседание в края на месеца доли и с колко ще бъде увеличена тарифата.

Още от "Бизнес и финанси"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени