Лозари заплашват да изкореняват насажденията си, но не се замислят за ефективността на бизнеса си

Миналата година на места гроздето дори е останало необрано и гние в лозовите масиви, защото е нямало кой да купи

Лозя
Лозя Източник: Zonanews

Лозари изкореняват насажденията си и са пред фалит, а държавата според тях нехае и ги оставя без адекватна помощ за сектора. Миналата година на места гроздето дори е останало необрано и гние в лозовите масиви, защото е нямало кой да купи.

 

"Стопанисваме около 1600 декара винени лозя. От 2017 г. до момента сме изкоренили над 2000 декара лозя, част от които сме подменили с нови насаждения. През безпрецедентната криза, пред която сме поставени, имаше безхаберие и никаква помощ от държавата", обясни Милка Велкова пред NOVA.

 

Тя твърди, че преди влизането на България в Европейския съюз отглеждането на винени лозя било един от най-печелившите растениевъдни сектори (един от митовете, които охотно се приемат от тях). "Нашите чиновници договориха смешна субсидия от 13,5 евро за нас. Румънците са със 130 евро субсидия", обясни тя, без да даде каквито и да било доказателства за думите си.

 

Тези фантасмагории (за 10 пти по-високата субсидия в Румъния) са по-скоро част от антиевропесата риторика, която се захранва от цели тролски "фабрики" и безпроблемно се възприема от българските селскостопански производители. Интересно е как лозарите от Чили, Аржентина и други държави успяват да постигнат цени и качество, което често е на светлинни години пред произведената тук свръхскъпа продукция.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени