Лозарите на протест - извеждат трактори на възлови пътни артерии в петък

След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от МЗм ни бе обещано финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено, ядосани са те

Лозя
Лозя Източник: pixabay

От "Национално сдружение на българските лозари" бихме искали да ви информираме, че наши членове от цялата страна ще блокират с трактори и коли важни пътни артерии на страната в района на градовете Пловдив, Монтана, Плевен, Поморие и Харманли, написаха те до членове и медии.

 

Мероприятието ще се състои на 25.02.2022 г. (петък) и ще продължи два часа, от 08:30 ч. до 10:30 ч. На всяка една от посочените локации за провеждане се очаква да присъстват над 200 души с 20 трактора и 20 автомобила.

 

Ето и локациите:

Монтана – тел. за връзка (Калин Иванов - 0896 37 77 47)
Място: Кръгово кръстовище на входа на гр. Монтана (до МБАЛ "Сити Клиник - Свети Георги”)

Пловдив – тел. за връзка (Милко Янев – 0888 703 680)
Място: На 6-ти километър на кръговото на Пазарджишко шосе

Плевен – тел. за връзка (Албена Симеонова – 0878 215 266)
Място: Детелината в участъка Долни Дъбник - Ясен (на John Deere), път Е83

Поморие – тел. за връзка (Киряк Ралев – 0877 455 808)
Място: На изхода на гр. Поморие в посока гр. Слънчев Бряг, път Е87

Харманли – тел. за връзка (Свилен Георгиев – 0898 511 939)
Място: Преди разклона за гр. Хасково и гр. Симеоновград, път Е80

 

Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на МЗм и НС да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.

 

За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от МЗм ни бе обещано финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено.

 

Гръмките изявления по време на коалиционните преговори между четирите управляващи в момента партии, в които наши представители също взеха участие, че ще има промяна и всички ръководители на агенции ще бъдат избирани публично, прозрачно и с конкурс, отново потънаха в нищото.

 

Конкретни настоявания: Субсидирането на българските лозари с 300лв./дка за реално отгледано лозе; Смяна на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното, Красимир Коев, и провеждане на прозрачен конкурс при избора на нов изпълнителен директор.

 

Отново бихме искали да припомним, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно, казват протестиращите.

 

Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги. Бидейки най-голямата браншова организация в лозарския сектор у нас, имаме отговорността и задължението да защитаваме интересите на нашите членове и всеки лозар в страната, убедени са те.

 

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени