"Лукойл Нефтохим" отчете половин милиард загуба за 2020 г. и обещава оттук-нататък да печели

В документа компанията обявява нов бизнес модел на работа, при който тя ще започне да работи на печалба

Лукойл Нефтохим България АД
Лукойл Нефтохим България АД Източник: Zonanews

Най-голямата петролна рафинерия у нас – "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, обяви огромна финансова загуба за 2020 г. - 508 млн. лв. Това става ясно от годишния финансов отчет на дружеството, публикуван преди дни в Търговския регистър, на който се позовава Abcnews.bg. В документа компанията обявява нов бизнес модел на работа, при който тя ще започне да работи на печалба.

 

Освен това дружеството най-сетне по своя инициатива съобщава, че при две данъчни ревизии през 2016 и 2017 г. НАП му е увеличила данъчните резултати с 520 млн. лв. и това е записано в прословутите ревизионни актове, които агенцията отказваше да обяви публично години наред заради данъчна тайна.

 

От години "Лукойл Нефтохим Бургас" търпи критики, че на фона на приходи от милиарди левове за продължителни периоди от време работи на огромна загуба и не плаща корпоративен данък. Този извод се потвърждава и за 2020 г., за която компанията отчита над половин милиард лева загуба. За последните 15-ина години дружеството се е представяло приблизително толкова лошо само през 2008 г. (загуба от 473 млн. лв.) и през 2014 г. (загуба от 532 млн. лв.). През 2016 г. и 2017 г. дружеството е отчело стабилна печалба – от съответно 120 и 304 млн. лв. През 2018 г. то се връща в червената територия – загуба от 250 млн. лв., а през 2019 г. тя намалява на 80 млн. лв.

 

Обяснението за грамадния отрицателен финансов резултат на дружеството през кризисната 2020 г. е в силно намалелите приходи заради пандемията от Covid-19 – спад от 6.3 млрд. лв. през 2019 г. на 2.9 млрд. лв. през 2020 г. Според данъчни консултанти НАП следва да анализира огромната загуба за 2020 г., защото по закон тя ще бъде приспадана от финансовия резултат на дружеството в продължение на 5 години и дори то да излезе на печалба, отново може да не дължи данъци.

 

Между данъчната агенция и "Лукойл" тече дългогодишен спор за методиката на т. нар. трансферно ценообразуване, от което зависи финансовия резултат на дружеството. В тази връзка революционен пробив е, че във финансовия си отчет за 2020 г. "Лукойл Нефтохим" декларира, че започва да работи по нов бизнес модел, при който ще работи на печалба и в един момент (след като се амортизират загубите) ще започне реално да внася корпоративен данък.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени