"Лукойл" обмисля да заведе дело срещу Кирил Петков и Асен Василев, отрича за доставки на гориво за Украйна

Преди седмица бившият премиер Кирил Петков заяви в предаването на бившия агент на Шесто управление Веселин Дремджиев, че "до 40% от дизела в Украйна е българско производство"

Лукойл България
Лукойл България Източник: Zonanews

Руската петролна компания "Лукойл" опровергава твърденията за доставка на горива за Украйна от рафинерията й в България или чрез други канали и не изключва възможността да се обърне към съда, предаде руската пропагандистка държавна агенция ТАСС. 

 

"Лукойл" във връзка с новата вълна спекулативни публикации в медиите още веднъж заявява, че няма договори и не е доставял през 2022 г. своя продукция в Украйна от завода в Бургас (България) или чрез някакви други канали", се посочва в официално изявление на компанията.

 

"Лукойл" подчертава, че такива предположения по-рано са опровергавани и от представител на посолството на Русия в България. 

 

"Компанията си запазва правото да се обърне към съда за защита на бизнес репутацията си", се посочва в изялението. 

 

Асен Василев и Кирил Петков
Асен Василев и Кирил Петков Източник: Zonanews

Преди седмица бившият премиер Кирил Петков заяви в предаването на бившия агент на Шесто управление Веселин Дремджиев, че "голяма част от дизела в Украйна реално идваше от България (...) до 40% от дизела в Украйна е българско производство, така сме помагали и на Украйна, защото те без гориво не могат да водят тази война".

 

Германският в. "Ди Велт" съобщи по-рано този месец, позовавайки се на бившия министър на финансите Асен Вaсилев, че България чрез чуждестранни посредници е снабдявала Украйна с дизелово гориво след руската инвазия, като нефтопродуктите са били произведени от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас". 
 
"Лукойл" тогава заяви, че българските власти никога не са се обръщали към ръководството на предприятието му с молба за доставка на гориво за Украйна.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени