Любомир Дацов: Еврозоната според мен е отписана вече

Експертът прогнозира, че ако не бъдат взети мерки, дефицитът до края на годината ще стигне 8-9 милиарда лева, което е 5-6% от БВП

Европейска централна банка
Европейска централна банка Източник: Soupstock

Бюджетът не е счетоводно упражнение, а политическо решение. Това заяви пред БНР Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

 

Днес е последният възможен срок, в който трябва да бъдат пуснати документите за съгласуване. В късните часове Министерството на финансите ще обяви бюджета, който е наличен, очаква той. Според финансиста "големият въпрос е дали да бъде внесен и с какви параметри да бъде внесен".

 

Министерството на финансите ще внесе бюджет при непроменени политики, така че да остави възможността на политическите партии вътре в парламента да поемат отговорността, за да бъде постигната целта 3% дефицит, смята Дацов.

 

"Ще изпратят по-скоро базов вариант и политическите партии ще си изберат какво да направят."

По думите му бюджет няма как да не бъде внесен в момента, не само заради изтичането на срока за удължаване на стария бюджет, но и с оглед на необходимото изпращане на документи към ЕС за съгласуване на бюджетните и икономическите политики.

 

Любомир Дацов
Любомир Дацов Източник: МФ

Дацов прогнозира, че ако не бъдат взети мерки, дефицитът до края на годината ще стигне 8-9 милиарда лева, което е 5-6% от БВП. Законодателите ще трябва да изберат вида на политиките – приходни мерки, или да намерят отнякъде 3 милиарда за разходната част, посочи експертът.

 

Ако имаме изобщо някакъв политически стремеж за еврозоната, бюджетът трябва да бъде приет в момента, подчерта Любомир Дацов. "Еврозоната според мен е отписана вече. За да влезем и да покрием стандартите, ние трябва да предприемем структурни мерки".

 

Ако влезе бюджетът и няма идея за правителство, ще се повтори това, което вече сме виждали. Ако няма съгласие за бюджета, ситуацията ще бъде сходна с предишните случаи – всеки ще се готви за избори и ще се опитва да флиртува с избирателите, коментира Любомир Дацов.

 

Избирателят си гледа от неговото прозорче, без да разбира, че като му се увеличават доходите, продължава да стои инфлацията, изтъкна той.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени