Любомир Дацов: В България има от 2 до 3 пъти по-висока от другите държави инфлация - чисто вътрешни са проблемите, които определят този процес

Мерките за борбата с кризата удължават инфлацията, коментира още финансистът

Любомир Дацов
Любомир Дацов Източник: Скрийншот видео кадър

"Много от проблемите в България не се дължат на външни фактори, нито на войната в Украйна. В България има от 2 до 3 пъти по-висока от средната за много от другите държави инфлация. Това показва, че има чисто вътрешни проблеми, които определят този процес", коментира по NOVA финансистът Любомир Дацов.

 

Повечето мерки за борба с инфлацията, които бившите управляващи прекръстиха на мерки за борба с кризата, доведоха до удължаване на инфлацията. И този процес ще продължи.

 

"Като се започне от работата на регулаторите и нормативната рамка, която не позволява достатъчно ефективен контрол и се стигне до тази политика за грижа за хората, с която ни продъниха ушите", каза Дацов.

 

В Европа почти нищо не е направено за инфлацията и проблемите, заяви той. "Политическите решения имат по-тежки последствия за нас, отколкото самата  война", отбеляза бившият зам.-министър на финансите.

 

"Дискусията в момента, предизборната, е много странна. Гледаме едни политически обещания, които са нереалистични, задълбочават проблема (...) Трябва ясно някой да каже какви мерки ще взима. Трябва да се вкара дефицитът в 3%. Тази игра с дълговете - вече има опасност не само децата ни да плащат, но и внуците ни", добави Дацов.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени