Любомир Дацов: За да пребориш инфлацията, трябва да увеличиш ДДС, не да го намаляваш

Има много политици, които знаят да направят правилните неща, но на следващите избори никой няма да гласува за тях, е категоричен бившият зам.-министър на финансит

Любомир Дацов
Любомир Дацов Източник: БТА

Инфлацията е тих убиец. При нарушени пропорции е нужно преструктуриране, трябва да направиш някаква реформа. Обикновено тази промяна размества живота ни. Трябва да се намали бюджетният дефицит, да се свие потреблението в държавата - намаляване или замразяване на доходите, вдигане на данъците.

 

Това обяви финансовият експерт и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов пред БНР. Той е категоричен, че в България има политици, които знаят какво трябва да се направи – то не е много сложно, но ако направят правилните неща, никой няма да гласува на следващите избори за тях. И това е голям проблем. За да пребориш инфлацията, трябва да вдигнеш ДДС, а не да го намалиш - така се постъпва при криза, категоричен е той.

 

Финансистът напомни, че инфлацията е следствие на завишено потребление и прекалено много доходи за хората, напомпани от мерките заради COVID-19, политиките на централните банки и формирането на дефицити от правителствата за подпомагане.

 

Дацов изтъкна, че не е работа на министерство да ценообразува.

"Години наред сгрешени политики в икономиката и земеделието дават своя резултат сега. България произвежда относително малко за капацитета, който има, но скъпо, и това е проблемът. Цялата работа на ниво правителство обикновено опира до определен материален интерес. Трябва да се вземат истински мерки в момента. С идващата инфлация трябва да има бюджетна политика, която да обере дефицитите", препоръчва финансистът.

 

Той коментира, че макроикономическата прогноза и параметрите, обявени от служебното правителство, показват бюджетен дефицит около 3% от БВП. Но за да се постигне това, са нужни определен тип реформи и вдигане на някои данъци.

 

По думите на Дацов, не е добре парламентът да приеме проект за бюджет на служебно правителство. По-добрият вариант е да се състави редовен кабинет.

 

"Сериозна структурна политика служебното правителства няма как да предложи. Бюджетът не едно просто счетоводно упражнение. Той всъщност отразява идеологията и представя политическото намерение накъде трябва да се върви. Освен това е преди всичко макроикономически инструмент. Представлява основата на политическия избор. Едва ли в парламента някой ще припознае проектобюджета като свой", обясни Любомир Дацов.

 

Той подчерта, че преди изборите почти никой не е обърнал внимание на икономическата част в програмите на партиите и "в момента едва ли може да се ориентираме какво да чакаме от тях". Според него може да бъде обяснено поскъпването през последната година в България, но стои въпросът дали хората искат да чуят тези обяснения и да ги приемат.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени