Меморандум за сътрудничество е подписан между Инвест София и Двустранната търговска камара България-Румъния

Мотото на срещата беше "Съединението прави силата" и "работим заедно"

Меморандум за сътрудничество е подписан между Инвест София и Двустранната търговска камара България-Румъния
Меморандум за сътрудничество е подписан между Инвест София и Двустранната търговска камара България-Румъния

На официална среща Инвест София сключи Меморандум за сътрудничество с Двустранната търговска камара България-Румъния. Документът беше подписан от д-р Мария Христова, главен изпълнителен директор на Инвест София и Дору Драгомир, председател на ДТКБР, а меморандума беше връчен на партньорите от д-р Лъчезар Борисов.

 

По думите на г-н Лъчезар Борисов, Румъния е вторият по-големина търговски партньор на България. Стокообменът между двете страни за последната календарна година е над 8 млрд. евро. По данни на НСИ износът на България за 2022 г е над 9.4 млрд. лева, а вносът е почти 7,4 млрд. лева.
 
По време на срещата бяха изведени основни приоритети за двете страни, а именно силата на партньорството, работата заедно и това, че като страни членки на ЕС и съседи можем да постигнем синергичен ефект. Важен приоритет и за двете страни е общата цел за членство в Шенгенското пространство.
 
Двете страни изказаха също благодарност на Фондация "Конрад Аденауер", която е установила контактите и стои зад общото членство на двете страни в Шенген. Когато бизнесът е заедно тогава и партньорите ни ще осъзнаят, че България и Румъния трябва да бъдат наравно сред партньорите в ЕС.
 
Освен успехите в стокообмена, на срещата беше обсъден и потенциалът за развитие. И двете страни се споразумяха, че трябва много усилена работа за насърчаване на инвестициите, както и допълнителна бизнес интеграция.
 
Бизнесът от двете страни дори предлага регионална интеграция без граници. Това не съответства на европейските норми и затова очакваме по-скоро да сме част от шенгенскто пространство.
 
По време на срещата бяха набелязани и конкретни малки проекти, които да задълбочат търговската синергия. Нещо повече, обсъдихме и детайли как двете страни партньорски могат да си за насърчаване на конкуренцията и за намаляване на инфлацията при хранителните стоки.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени