МФ: България получи силна подкрепа за влизане в еврозоната

Единственият критерий, който България не изпълнява, е инфлационният

Еврозона
Еврозона Източник: Zonanews

България получи силна подкрепа за влизане в еврозоната на срещата вчера на министъра на финансите Асен Василев с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю, председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард, заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и европейския комисар по икономика Паоло Джентилони по време на неформалния съвет на финансовите министри на ЕС в Гент, Белгия.

 

Това се казва в съобщение на Министерството на финансите. В срещата е участвал и управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

 

"По време на разговорите беше отчетен напредъкът на страната ни в подготовката за присъединяването. България е изпълнила три от четирите критерия, като остава само този за инфлацията. Прогнозите на ЕЦБ и на Европейската комисия показват, че ще изпълним критерия през 2024 г., което ще ни позволи да влезем в еврозоната през 2025 г.", пише още в съобщението.

 

Единственият критерий, който България не изпълнява, е инфлационният. Очакването е до юни той да бъде изпълнен или ако това не стане, да се поиска нова оценка през септември.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени