Мика Зайкова: Очаквайте инфлация от 25-30 %

92 процента от фирмите в България са малки и средни, те не могат да издържат на скъпи суровини

Мика Зайкова
Мика Зайкова

Инфлация от 25%-30% прогнозира в "Денят започва с Георги Любенов" икономистът Мика Зайкова. Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

 

"Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктуациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че инфлация по-малка от 25%-30%, аз не мога да очаквам. Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат", заяви Зайкова.

 

Аз питам - ние нито имаме време, нито имаме пари. Щели сме да правим батерии - с какво ще се пълнят тези батерии? С какво?, емоционално допълни тя. 

 

92 процента от фирмите в България са малки и средни, те не могат да издържат на скъпи суровини. И тези малки фирми като започнат една след друга да фалират, тогава няма да има и доходи. Аз Ви питам - откъде пенсии, откъде другите отрасли ще черпят, за да могат да ползват пари. Това каза бившият депутат от ИТН. 

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени