Минималната заплата става 50% от средната през 2024 г., решиха народните представители

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС заяви, че за да се спрат различните спекулации, са оттеглили предложението си за "брутна минимална работна заплата" и са предложили отпадане на думата брутна

Пленарна зала на НС, Народно събрание, народни представители,  дебати
Пленарна зала на НС, Народно събрание, народни представители, дебати Източник: Zonanews

Минималната работна заплата (МРЗ) за страната ще бъде в размер на 50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Точният размер на МРЗ ще се определя до 1 септември на текущата година. Това решиха депутатите окончателно с приетите на второ четене изменения в Кодекса на труда. "За" измененията гласуваха 159 народни представители, нямаше против, а 44 се въздържаха.

 

Заплатата няма да намалява, защото според приетите текстове размерът ѝ няма да може да е по-нисък от определения за предходната година. Депутатите отхвърлиха предложение на левицата, формулирано като редакционна поправка, законът да влезе в сила от 1 юли 2023 г. Председателстващият заседанието Йордан Цонев отбеляза, че новата формула ще влезе в сила от началото на 2024 г.

 

Йордан Цонев
Йордан Цонев Източник: Zonanews

Искрен Арабаджиев от "Продължаваме Промяната" отбеляза, че идеята на законопроекта е да въведе предвидим механизъм за определяне на минималната работна заплата. Според Арабаджиев обвързването със средната работна заплата ще доведе до по-голяма подкрепа и по-справедливи възнаграждения.

 
Искрен Арабаджиев, ПП
Искрен Арабаджиев, ПП Източник: Zonanews

Севим Али заяви, че ДПС ще подкрепи предложението размерът на минималната работна заплата да е 50% от средната работна заплата и е за създаването на такъв механизъм. Той отбеляза, че в България между 650 и 700 000 души работят на минимална работна заплата, от които 40 хиляди са в публичния сектор.

 

Севим Али, ДПС
Севим Али, ДПС Източник: Zonanews

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС заяви, че за да се спрат различните спекулации, са оттеглили предложението си за "брутна минимална работна заплата" и са предложили отпадане на думата брутна.

 

Даница Сачева, ГЕРБ
Даница Сачева, ГЕРБ Източник: Zonanews

На първо четене депутатите приеха минималната работна заплата да се определя като "брутна минимална работна заплата". Това предизвика критиките на левицата, че с вкарването на понятието брутна отпада клас прослужено време и реално доходите вместо да се увеличат ще бъдат по-ниски.

 

Георги Свиленски, БСП
Георги Свиленски, БСП Източник: Zonanews

Георги Свиленски от "БСП за България" отбеляза, че след 41 опита най-накрая този кодекс ще се гледа. Той припомни, че волята на народните представители при приемането на законопроекта на първо четене е била минималната работна заплата да бъде 850 лв.

 

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: Zonanews

Корнелия Нинова благодари на синдикатите за присъствието им по време на дебата. За нас тази тема е традиционна, последователна, и в годините на управление, и в опозиция, каза тя. 

 

Профсъюзите с резерви

Приетата формулата за изчисляване на минималната работна заплата е стъпка в правилната посока, но фиксирането ѝ като 50% от средната брутна за страната противоречи на директива на Европейския съюз. Тази позиция изразиха пред журналисти в парламента представители на КНСБ и КТ "Подкрепа". От синдикатите също така настояват за увеличение на минималната работна заплата от 1 юли с приемането на бюджета за 2023 г.

 

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов обясни, че самото фиксиране на заплатата в размер на 50% от средната противоречи на директивата, в която пише, че това трябва да бъде минимумът, уточни Костов. Настояваме още от 1 юли с приемането на бюджет 2023 да има ръст на минималната заплата, добави икономистът. По думите му формулата е правилна, но отговаря само на една част от Директивата за адекватни минимални работни заплати.

 

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" също повтори, че не е редно минималната заплата да бъде точно 50% от средната брутна такава. Това означава, че се обезсмисля социалният диалог в Национален съвет за тристранно сътрудничество, коментира Григорова. Според нея този текст ще бъде променен, когато се транспонира цялата директива, защото ѝ противоречи.

Още от "Бизнес и финанси"

Промяната се случи - 80% от българите се ограничават от основни храни, плодове и зеленчуци!

Идеи, свързани с държавна регулация на цените на основни храни, плодове и зеленчуци (85,5%) или дори създаване на държавни магазини с цел намаляване на цените на храни, плодове и зеленчуци (72,7%) срещат широко одобрение

Прочетете повече прочетете повече

Андрей Новаков пред CNN-Румъния: България е на път да загуби поне половината от парите по Плана за възстановяване и усто

Политическата нестабилност и поредицата от избори са причината до България до този момент да са достигнали плащания в размер на едва 42 млн. лв., добави той

Прочетете повече прочетете повече

Горанов: Инфлацията би могла в някакъв обозрим период да се нормализира, но се опасявам, че дотогава ще сме изпуснали бю

На въпроса има ли риск някое следващо правителство да се изкуши да посегне на курса на лева към еврото, Горанов подчерта: "Не, няма такава хипотеза"

Прочетете повече прочетете повече

Експерт по храните: Ако държавата ни се намираше в Сахара, управляващите щяха да ни докарат дотам, че да внасяме пясък

Александър Йоцев вижда в мерките на държавата срещу високите цени "повече или по-малко хаотични инициативи, които искат на една бариерка да спрат набрал скорост влак"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени