Министър Малинов обсъди финансирането на проекта за нови ядрени мощности с президента на Ексим Банк

По думите на Рита Люис банката ще стартира действия на оперативно ниво, за да бъде осигурено финансиране съгласно графика на парламента

Министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на срещата си с Рита Люис - председател на борда на директорите и президент на Ексим Банк
Министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на срещата си с Рита Люис - председател на борда на директорите и президент на Ексим Банк Източник: Пресцентър на МЕ

"Изграждането на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е един от основните приоритети в работата на настоящето правителство. Уверени сме, че в тясно сътрудничество с нашите американски партньори от Уестингхаус ще успеем да следваме приетия с решение на Народното събрание на Република България от 18.12.2023 г., график за изграждане на 7-ми блок". Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на срещата си с Рита Люис - председател на борда на директорите и президент на Ексим Банк.

 

Експортно-импортната банка на Съединените американски щати (EXIM Bank) е официалната агенция за експортно кредитиране на САЩ. Тя е независима агенция, чиято мисия е да подкрепя американските компании в развитието на местни и международни проекти. Съгласно предварителния график по цитираното решение на Народното събрание, в срок до 30.07.2025 г. следва да завършат преговорите за осигуряване на външно финансиране с финансиращи институции за изграждане на нови ядрени мощности.

 

От страна на президента на Ексим Банк бе потвърдена приоритетността за финансиране на проекта в България. По думите на Рита Люис банката ще стартира действия на оперативно ниво, за да бъде осигурено финансиране съгласно графика на парламента.

 

"Разчитаме на опита и експертизата на Експортно-импортната банка на Съединените американски щати, за да бъде изграден 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" в заложените срокове. Уверен съм, че с присъединяването на банка от ранга на Ексим в проекта, той ще е още по-привлекателен и за други финансиращи институции", подчерта министър Малинов. По време на разговора бяха набелязани необходимите стъпки за ускоряване на процеса по финансиране.

 

Енергийният министър и президентът на банката обсъдиха също развитието на възобновяемите източници и батериите като технология за съхранение на енергия. "Българската страна работи активно в тази сфера, за да отговорим адекватно на бъдещите предизвикателства в развитието на енергийния отрасъл. Увеличава се необходимостта от навлизане на системи за съхранение на енергия, които ще позволят стабилност и предвидимост на енергията, произведена от възобновяеми източници", подчерта Малинов.

Още от "Бизнес и финанси"

Осъдиха "Газпром" да плати $14 млрд. долара заради прекъснатите доставки на газ за Германия

RWE поиска около $1 млрд. долара от "Газпром". Френската компания Engie поиска около $1,3 млрд. Полският Европол "Газ" поиска $1,45 млрд. долара, а българският "Булгаргаз" - $400 млн.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени