Министерството на енергетиката: Кирил Петков пак лъже

Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени

Министерство на енергетиката
Министерство на енергетиката Източник: Zonanews

Днешното участие на бившия премиер Кирил Петков в предаване на bTV предизвика Министерството на енергетиката да разпространи в прессъобщение отговор на неистините, които той изрече в ефир.


В интервюто Петков обяви, че е провел разговор с енергийния министър на Гърция, за да го пита защо няма повече слотове за разтоварване на поръчания от предишното правителство втечнен газ.


"С учудване разбрах, че комуникацията с гръцкото правителство е била много вяла и не е имало истински напън да се намерят слотове. Толкова добри и договорени кораби бяха просто оставени, вместо да бъдат купени за българската зима", каза той.


Отговорът на думите му от Министерството на енергетиката гласи:

Във връзка с твърденията на бившия прмиер Кирил Петков, че е имало свободни слотове в Гърция, но служебното правителство не е използвало възможността, подчертаваме, че това не отговаря на истината. Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило.

Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени. В тази връзка е странно и друго твърдение на Кирил Петков, а именно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който по същество няма как да влияе на свободния пазар на слотове.

Неуреденият от предишното правителство въпрос със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на "Булгаргаз" до Министерството на енергетиката от 27.07.2022 г. В него се твърди, че слотове за посочените количества не се предлагат на Ревитуса, а цените за капацитет на интерконектора Кулата/Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора".

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени