Моделът "Радев": Повече български капитали напускат страната, отколкото се вливат нови

Политическата криза е важен фактор за спада на инвестиции - множеството избори и разнобоя за еврото и минималната работна заплата влияят на инвеститорите

Румен Радев
Румен Радев Източник: Президентска администрация

Преките чужди инвестиции в страната за периода януари–февруари 2023 г. са в размер на 398,5 млн. евро, като намаляват с 549,7 млн. евро (-58%) спрямо същия период на миналата година, обявиха от БНБ. Само през февруари чуждите инвестиции са в размер на 216,4 млн. евро, при 321,2 млн. евро година по-рано.

 

Експерти споделят, че инвестициите са относително малък процент от БВП. Това, според тях, е проблем, тъй като сме догонваща икономика. А именно през инвестициите частният сектор създава икономически растеж. Политическата криза е важен фактор за спада на инвестиции - множеството избори и разнобоя за еврото и минималната работна заплата влияят на инвеститорите.

 

Председателят на АИКБ Васил Велев смята, че парламентът се превръща в предизборно студио, партиите се надпреварват по популизъм. И са довели страната до ръба.

 

"Преките чуждестранни инвестиции са общоевропейски сериозен проблем, в който България копае. Притокът за целия ЕС през 2021 г. е намалял с 66% спрямо 2019 г. В САЩ за същия период са се увеличили с 63%. Броят на инвестиционните проекти на зелено през 2022 г. намалява с 15 спрямо 2021 г. Същевременно в САЩ има ръст с 18", подчерта Велев. 

 

"Има две основни причини - цената на енергията в Европа и регулаторната среда. У нас добавяме липсата на човешки ресурси и ниското качество на публичните инвестиции, липсата на подкрепа за частния инвестиционен сектор и корупционната среда. Повече български капитали напускат страната, отколкото се вливат нови", обясни той.

 

Според него ограничаване на надценката при едни продукти ще доведе до увеличаването ѝ при други. "Така ще се запази брутният марж на компаниите. Високотехнологичните индустрии трябва да са приоритет. Нечии интереси насочват финансирането към нискотехнологични предприятия. Храните от Украйна са на дъмпингови цени, произведени с ниски разходи, не спазват европейските норми", коментира Велев.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени