На 82 години почина най-богатият банкер в света

В Бразилия почина Джоузеф Сафра, най-богатият банкер в света. Джоузеф Сафра притежаваше банки в Бразилия, Швейцария и САЩ, съобщава вестник Folha de S.Paolo

На 82 години почина най-богатият банкер в света Джоузеф Сафра
На 82 години почина най-богатият банкер в света Джоузеф Сафра

Джоузеф Сафра живееше в в югозападната част на Сао Паулу, в специално бороудван бункер и до последния си ден ръководеше семейната банкова група J. Safra Group, която притежава  Banco Safra в Бразилия, банката J.Safra Sarasin в Швейцария и Safra National Bank в Ню Йорк. Джоузеф Сафра притежаваше и 50 % от банановата компания Chiquita Brands International. 

Банкерът е роден през 1938 г. в Ливан, в богато еврейско семейство, което се е занимавало с банкерство още от времената на Османската империя. През 1952 г. сеемигрират в Бразилия, където основават Banco Safra, развила се до осмата по големина банка в Бразилия. След смъртта на най-големият брат Едмънд при пожар в Монте Карло през 1999 г., Джоузеф и другият му брат Моше оглавяват банката, а от 2006 г. Джоузеф е едноличен собственик, след като изкупува дела на своя брат. Според сп. Форбес, в деня на смъртта му неговот осъстояние се оценява на 23,2 млрд.$. 
Джоузеф Сафра ще бъде погребан в еврейското гробище на Сао Паулу Israelita do Butantã. 

Още от "Бизнес и финанси"

България и Република Северна Македония потвърдиха ангажимента си да продължат изграждането на жп Коридор VIII

Коридор VIII свързва България с Република Северна Македония, Албания и Италия, и е част от Европейския транспортен коридор "Западни Балкани – Източно Средиземноморие"

Прочетете повече прочетете повече

ИПИ: България е на 52-ро място по икономическа свобода в света от 165 страни

Проучванията "Икономическата свобода по света", публикувани от канадския институт "Фрейзър", отчитат, че най-свободните държави са поне осем пъти по-богати от най-несвободните

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени