На първо четене: Битовите клиенти ще са защитени при либерализацията на пазара за ток

Министърът на енергетиката Румен Радев коментира, че с този законопроект се наваксва голямото закъснение по ангажимента за либерализиране на пазара на едро и транспонирането на европейски директиви

Еленергия
Еленергия Източник: Zonanews

Категорично битовите клиенти са защитени, като крайните снабдители и търговци ще ги снабдяват с електрическа енергия по регулирани цени при осигурени компенсации, заяви министърът на енергетиката Румен Радев в началото на дебата в парламента по първото четене на промените в Закона за енергетиката.

 

Те предвиждат пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на 2023 г., при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 година. Прекратява се ролята на обществения доставчик на "Национална електрическа компания” ЕАД (НЕК) и се премахват квотите на производители за регулирания пазар, се посочва в мотивите към законопроекта.

 

Предвидено е крайните снабдители на енергия, като доставчици на универсална услуга, да са задължени да снабдяват битовите клиенти и те да не са задължени да сменят своя доставчик. По време на преходния период крайните снабдители ще снабдяват битови крайни клиенти по регулирани цени.

 

Предвидена е възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за закупуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес за периода до 2026 година. Министърът на енергетиката Румен Радев коментира, че с този законопроект се наваксва голямото закъснение по ангажимента за либерализиране на пазара на едро и транспонирането на европейски директиви.

 

В същото време постигаме заложените с Националния план за възстановяване и устойчивост реформи, а и не на последно място - обезпечаваме европейското финансиране, допълни той. Министърът отбеляза, че в широк дискусионен формат с участието на заинтересованите страни са изготвени дефинициите и критериите за енергийна бедност и националното определение за уязвими клиенти.

 

Прави се и съществена стъпка към регламентирането на енергийните общности, които ще позволят на гражданите да се сдружават, заедно да произвеждат ток за собствените си нужди, а излишъкът да бъде продаван.

Още от "Бизнес и финанси"

ГЕРБ-СДС се обявиха против вдигането на ДДС-то на ресторантьорите на 20%

Според ГЕРБ-СДС трябва да се обсъди патентният данък. Те смятат, че водещ трябва да бъде интересът на хората, защото според тях именно работещите хора осигуряват парите на правителствата

Прочетете повече прочетете повече

Анализ във водеща световна лаборатория потвърди ниското качество и заблуждаващо съдъражание на овчи и бивоски сирена и к

Сирената са тествани в акредитирана международна лаборатория по поръчка от Сдружение за достъпна и качествена храна след силен потребителски интерес и стотици запитвания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени