Над 306 000 пенсионери са под линията на бедност, каза по време на парламентарния контрол социалният министър

Над половината пенсионери не са получили увеличение от октомври

Пенсионери
Пенсионери Източник: Zonanews

Бюджетът за пенсии е нараснал от 10 милиарда на 19 милиарда лева, но реално увеличение на пенсиите от първи октомври е засегнало едва 45 на сто от българските пенсионери, а за малко над 54 % от тях то е било неблагоприятно. Това информира служебният социален министър Лазар Лазаров в отговор на въпрос на ГЕРБ по време на редовния парламентарен контрол.

 

"Средното увеличение на изплатената пенсия е 123 лв. 71 ст. или 15.2 на сто. Най-голямо процентно увеличение са получили пенсионерите с пенсии, отпуснати до 2009 г., както и тези през 2008 - 23.3%. Около 70% от пенсионерите са получили увеличение от 50 лв. За 54.7% от пенсионерите, сумата след преизчислението е била неблагоприятна и те са запазили по-високият си размер и не са получили увеличение".

 

"Средното увеличение на изплатената пенсия е 123 лв. 71 ст. или 15.2 на сто. Най-голямо процентно увеличение са получили пенсионерите с пенсии, отпуснати до 2009 г., както и тези през 2008 - 23.3%. Около 70% от пенсионерите са получили увеличение от 50 лв. За 54.7% от пенсионерите, сумата след преизчислението е била неблагоприятна и те са запазили по-високият си размер и не са получили увеличение", добави Лазаров, цитиран от БНР.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени