НАП е засилила проверките на малкия бизнес вместо на едрия

Това показва годишният отчет на НАП за 2021 г.

Национална агенция по приходите НАП
Национална агенция по приходите НАП Източник: Zonanews

Сериозно са нараснали данъчните проверки на малките фирми през 2021 г., става ясно от годишния отчет на НАП за 2021 г. В публикувания отчет е посочено, че проверките през изминалата година са били 74 249 при 68 745 през 2020 г. Тенденцията се развива на фона на уверенията на финансовия министър Асен Василев и назначеният миналата година шеф на НАП Румен Спецов, че малкият бизнес няма да бъде притискан от прекален данъчен контрол, докато на фокуса на приходната агенция ще са големите фирми.

 

В същото време става ясно, че през 2021 г. са извършени 54 данъчни ревизии на големи и средни предприятия - толкова, колкото са били извършени и предходната година. По отношение на проверките на по-едри компании има ръст, но той е минимален -  под 5% - от 3073 проверки на големи фирми през 2020 г. Все пак от отчета става ясно, че през изминалата година сериозно са намалели ревизиите на малки фирми – от 3676 за периода при ГЕРБ на 2968 при Спецов. От данъчната агенция обясняват, че спадът в определени показатели за извършваните ревизии се дължи на отправени покани от НАП към фирмите да подадат коригиращи декларации със съответните поправки.

 

В годишния отчет на НАП за 2021 г. става ясно, че са изработени 66 доклади за данъчни и осигурителни измами през 2021 г. при 83 през 2020 г. Засечени са 743 участници в измами, а предполагаемият размер на нанесената щета на бюджета е за 145 млн. лв. Въпреки това установените задължения за внасяне по ревизионни актове, изготвени въз основа на докладите, са едва за 17 млн. лв. 

 

НАП проверява 23 българи с имоти в Дубай, става ясно от отчета за миналата година. Приключили са само 3 от проверките, както и една ревизия на едно от лицата с имоти в Дубай. За три от тях не са установени данни за укрити доходи, за едно от лицата е установено, че не е местно. Изпратени са две запитвания за обмен на информация до Обединените арабски емирства (ОАЕ). Към момента продължават проверките на 19 лица.

 

Друга кампания на НАП е била насочена към собственици на луксозни коли с марки "Ролс Ройс", "Ферари", "Ламборджини" и "Бентли", придобити през 2019 г. Възложени са 10 ревизии, като 8 от тях са приключили през 2020 г. с допълнително установени задължения общо 55 хил. лв., а други 2 ревизии са приключили през 2021 г. с допълнително установени задължения в размер на 42 хил. лв.

 

Данъчната агенция е проверила по-малко физически лица миналата година в сравнение с 2020 г., става ясно от отчета - 718 проверки за съпоставка на имущество и доходи на физически лица в сравнение със 793 през 2020 г., което е спад с 9%. 

 

Източник: Сега

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени