НАП с писма до туроператорите: Върнете държавната помощ с лихвите

Не отчитат спецификата на дейността, твърдят фирмите

Туроператори
Туроператори Източник: Zonanews

Писма с искане в рамките на две седмици доброволно да върнат "получената безвъзмездна финансова помощ ведно със законната лихва от момента на получаване на помощта до момента на възстановяването ѝ" до стотици туроператори са изпратили от Националната агенция по приходите (НАП). Повечето от тях обаче, независимо че се отнасят за столични компании, са получени от дирекциите на агенцията в Стара Загора, Видин и Варна, но не и от София.

 

В писмата, които са получили компаниите, подпомогнати от НАП заради наложените ограничения в работата им във връзка с пандемията от COVID-19, фирмите не просто са поканени да подадат отчетите си по програмата, но и са уведомени, че на съответната фирма "е възложена проверка за установяване на неправомерно получени средства, недължимо платени или надплатени суми във връзка с предоставена Ви безвъзмездна финансова помощ по схема за набиране на заявления за подкрепа BG16RFOP002-2.095 и/или №BG16RFOP002-2.097 "Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки" по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020".

 

"Труд" разполага с няколко писма и текстът им е идентичен. Като довод за съмненията на НАП, че помощта е усвоена неправомерно е посочен фактът, че в определени периоди през 2020 г. провеждането на организирани пътувания е било забранено, но други дейности са били позволени - организирането на индивидуални пътувания, на самостоятелно хотелско настаняване, както и продажбата на самолетни билети, така че оборотът от тези дейности трябва да бъде изключен от подадени справки. По същия начин "се изключват приходите от авансовите плащания и приходи, които не са пряко свързани с дейността или периода на подпомагане".

 

Според бизнеса това показва непознаване на спецификата на туроператорската и турагентската дейност, при която времето на провеждане на услугата и на реализиране на оборота не съвпада, тъй като хората предплащат за ваканции, на които понякога отпътуват не след дни, а след месеци и дори години. По-притеснителен според представителите на компаниите, които ни изпратиха писмата си от НАП, но помолиха да останат анонимни, е тонът на получените писма, в които фирмите са обвинени, че са получили неправомерно средства и се приканват да ги върнат с лихвите.

 

Туристическият сектор е най-пострадал в резултат на пандемията не само в България, но и в целия свят. И докато другите европейски държави бързо успяха да подпомогнат секторите си, така че да запазят служителите си и да оцелеят финансово, у нас помощите са забавиха драстично и бяха в много по-ниски размери в сравнение с европейските. И сега да се отнасят с нас като с престъпници, при условие, че за да получим тази помощ сме били предварително одобрени и сме отговаряли на посочените условия, за да бъдем одобрени по програмата е най-малкото обидно, обясниха представители на сектора. И допълниха, че никой от тях не държи получените средства в сметката си.

 

От НАП са поискали от компаниите да предоставят информация за оборота си през периодите, за които са получили финансиране и за периодите от 2019 г., чрез които са доказали спад в оборота. Първи срещу начина на проверките и рискът да връщат помощите на държавата се обявиха ресторантьорите, които също получиха подобни писма от НАП, но още в началото на месеца.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени