Народните представители обсъждат увеличаване на минималната заплата

Промените в Кодекса на труда, внесени от БСП, предвиждат минималната работна заплата да се определя в размер на 50 на сто от средната брутна заплата

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Народното събрание ще обсъди проект на решение, внесен от ПП-ДБ за възлагане на министъра на икономиката да впише акциите на Община Варна в Пловдивския панаир в полза на държавата.

 

В седмичната проектопрограма на парламента е първо четене промените в Кодекса на труда, внесени от БСП, които предвиждат минималната работна заплата да се определя в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца.

 

С промените в Кодекса на труда се предвижда механизмът за минималната работна заплата да е приложим още от първи юли, което ще увеличи размера й до между 850-890 лева. Това, според вносителите от левицата, ще компенсира доходите заради растящите цени и инфлацията.

 

В програмата на парламента е проект на решение за прекратяване на Споразумение между правителството на България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, внесен от "Възраждане".

 

Предвижда се гласуване на проект на решение за промяна в състава на постоянната комисия по конституционни въпроси. В него лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предлага депутатът Делян Пеевски да бъде избран за член на комисията, като бъде освободен Гюнер Ахмед.

 

В седмичната проектопрограма на Народното събрание не е предвиден редовен парламентарен контрол.

Още от "Бизнес и финанси"

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени