Народните представители продължават работа по бюджет 2024

Бюджетът е заложен с дефицит от 3%. Разчетите са направени при очакван ръст на икономиката догодина от 3,2 на сто и средногодишна инфлация от 4,8%

Народно събрание, пленарна зала
Народно събрание, пленарна зала Източник: Zonanews

Депутатите продължават работа по бюджета на държавата. Вчера народните представители успяха да приемат бюджетите на всички министерства и повечето държавни институции.

 

Все още не са гласувани данъчните облекчения за родители и корекцията на данъците върху хазарта. Предстоят и дебатите за 1600 общински проекта, предложенията, за които бяха добавени в план-сметката, по настояване на местните власти. Въпросните проекти ще се изпълняват в следващите 3 години, като на 3 месеца общински власти могат да предлагат и нови.

 

Бюджетът е заложен с дефицит от 3%. Разчетите са направени при очакван ръст на икономиката догодина от 3,2 на сто и средногодишна инфлация от 4,8%. През държавния бюджет ще бъдат разпледелен близо 40% от БВП на страната.

 

В сряда на второ четене депутатите отпуснаха допълнителни 68 милиона лева за култура, 20 милиона за МВР и образованието, както и 37 милиона за ДАНС. 

 

Планираните разходи за отбрана възлизат на 2,05 на сто от БВП за 2024 година. Общо 59 млн. лв. са трансферите за висшите военни училища, което е с близо 9 милиона повече, отколкото през тази година.

 

Новият бюджет на Българското национално радио възлиза на близо 63 милиона лева, а на БНТ на 86 милиона.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени