Народните представители се захващат с удължаването на бюджета преди празниците

Точката се очаква да влезе за обсъждане още в сряда

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Депутатите се захващат с удължаването на бюджета преди празниците. Точката се очаква да влезе за обсъждане още в сряда, съобщи NOVA. По-голямата част от партиите вкараха предложения между четенията, при някои от тях има консенсус.

 

Например - увеличение на данъчните облекчения за млади семейства от 600 на 900 лв. Индексиране на пенсиите по швейцарското правило или очаквано увеличение около 12 %. Възможност за  прехвърляне на майчинството на баби и дядовци след навършване на 6 месеца на детето, еднократна помощ и за учениците във втори, трети и четвърти клас.

 

В основната бюджетна комисия обаче  вече има и отхвърлени редица предложения, сред тях -  вдигане на минималната работна заплата и повишаване на максималния осигурителен доход.

 

Въпреки ограниченията на финансова рамка, партиите заложиха на редица социални мерки, част от които вече бяха приети от комисиите. Други дори не бяха допуснати за разглеждане.

 

"Най-важната социална мярка е актуализиране на швейцарското правило и очакваме догодина пенсиите да бъдат повишени с 15 процента. Нещо ново - в полза на бизнеса, е възможността след 6 месеца майчинство да бдъе прехвърлено на баба или дядо на детето. Така майката може да се върне на работа", каза Искрен Митев от ПП.

 

Предложението за увеличение на минималната работна заплата, която да стане 50% от средната и на ПП, и на БСП, беше отхвърлено.

 

 "Ние настояваме това да бъде прието, тъй като даже и при 850 лв. минималната работна заплата  ще бъде най-ниската за ЕС", настояват от БСП.

 

ГЕРБ обаче са категорични – по-голямата част от предложенията  застрашават  финансовата стабилност на държавата. "Целият този популизъм ще излезе скъпо на нас, гражданите и на бизнес", смята Александър Иванов от ГЕРБ.

 

"Възраждане" също предупреждават, че "когато нямаме ясно правителство и бюджет, имаме едно наддаване". Затова сме се постарали за конкретни предложения, защото БСП и ПП правят всичко възможно да се надцакват за да покажат кой е по-социален", поясни Цончо Ганев.

 

ДПС, ДБ и БВ  са отказали коментар.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени