Народните представители ще разглеждат бюджет 2024 на първо четене

ГЕРБ-СДС и ДПС отхвърлиха бюджета на Здравната каса в ресорните комисии

Народното събрание в бившия партиен дом
Народното събрание в бившия партиен дом Източник: Zonanews

В петък народните представители започват разглеждането на Бюджет 2024 на първо четене. На днешното заседание е предвидено да се обсъдят парите за Държавното обществено осигуряване, както и тези за НЗОК. Средствата за здраве са с над 1 милиард лева повече, отколкото през настоящата година и достигат 8 милиарда.

 

ГЕРБ-СДС и ДПС отхвърлиха бюджета на Здравната каса в ресорните комисии. И от двете формации обявиха, че са против прехвърлянето на търговете за онколекарства от Министерството към Касата и настояха този въпрос да се изчисти преди гласуването в пленарната зала. Без гласовете на ГЕРБ-СДС и ДПС план-сметката не може да бъде приета.

 

В бюджета за Държавното обществено осигуряване е заложено увеличение на пенсиите от средата на 2024 г. с 11%, а максималният осигурителен доход се вдига от 3400 на 3750 лева. Така тези, които взимат по-високи заплати, ще плащат и повече за осигуровки. Предвижда се още работодателите да плащат болничен за първите два дни, вместо за три, както е в момента.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени