Народните представители започват обсъждане на Бюджет 2024

Бюджетът включва приходи от 77,6 милиарда лева и разходи от 83,8 милиарда лева

Министерство на финансите
Министерство на финансите Източник: Zonanews

Очаква се днес да започнат обсъжданията на проектобюджет 2024 между различните групи в парламента. Най-важният финансов закон за догодина беше представен от финансовия министър в края на миналата седмица. Той предвижда икономиката ни да нарасне с над 3%, със средногодишна инфлация от 4,8 на сто. 

 

Бюджетът включва приходи от 77,6 милиарда лева и разходи от 83,8 милиарда лева. Така дупката в бюджета остава в рамките на 3%. Критиките на опозиционните партии се насочиха към твърде оптимистичната прогноза за развитие на икономиката ни.

 

Ако тя не се изпълни, в хазната няма да постъпят и нужните приходи, за да може да се покриват харчовете. Обявиха се и срещу планираното вдигане на данък "Сгради". Срещу това застанаха и от ГЕРБ, въпреки че са част от управленската некоалиция.

 

И ГЕРБ, и ДПС поставиха като условие за подкрепа на бюджета там изрично да бъде разписано кои точно инфраструктурни проекти за кои общини ще бъдат финансирани. Капиталовата програма на финансовото министерство за догодина предвижда 12 милиарда лева за инфраструктурни проекти.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени