Народното събрание гледа окончателно Бюджет`2022

Управляващите са заложи крайно оптимистична и съвсем неадекватна прогноза за инфлацията от 5,6 %

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews
Държавният бюджет за тази година влиза за гласуване на второ четене в Народното събрание. До късн оснощи депутатите гласуваха парите за здравеопазване и общественото осигуряване. Във финансовата рамка се залага дефицит от 5,9 милиарда лева или 4,1 на сто от брутния вътрешен продукт. Очаква се и поемане на нов дълг от 7,3 милиарда лева, с част от които ще се покрият стари задължения на страната. Заложена е безработица от 5 %, а инфлация - 5,6 %, което е една крайно оптимистична и съвсем неадекватна прогноза.
 
При първото гласуване на законопроекта депутатът от ДПС Йордан Цонев предупреди, че с икономическата и финансовата си политика новите управляващи оказват натиск и помпат инфлация. "И ако трябва да перифразираме онази прекрасна крилата фраза от втората кампания на Бил Клинтън, която той, за да помни акцента си, освен че си беше написал на таблото "Икономиката, глупако!", аз бих ви посъветвал да го напишете това с една добавка "Икономиката, глупако, не репресиите", заяви по време на дебатите за първото гласуване зам.-председателят на ДПС.
 
Тогава вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев доста лекомислено заяви, че няма опасност да влезем в дългова спирала: "Дългът, който е предвиден тази година като процент от БВП, е по-малък от дълга, който е бил предвиден миналата година в последния редовен приет бюджет и то по-малък значително".
 
Проектът бе сравнен и с пица, но докато Петър Кънев от БСП намери изобилие в нея, Томислав Дончев бе на коренно различна позиция. "Днешната пица е доста по мазничка, с дебела плънка,  с доста шунка и френско сирене", каза Кънев и Дончев настоя: "Бих казал, че това е голяма мазна кутия от пица, в която няма пица".

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени