Народното събрание преизбра Димитър Радев за управител на БНБ

По време на неговия първи мандат БНБ успешно влезе в тясно сътрудничество с Европейската централна банка и българският лев от 2020 г. е във валутния механизъм ERM II

Димитър Радев
Димитър Радев Източник: БНБ

 гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС парламентът избра досегашния управител на БНБ Димитър Радев за нов шестгодишен мандат. За него гласуваха 155 депутати. Другият кандидат за поста - Любомир Христов, издигнат от "Възраждане", събра само подкрепата на партията на Костадин Костадинов и един депутат от "Има такъв народ" (общо 39 души). Социалистите, чийто кандидат Николай Каварджиклиев се оттегли часове преди изслушването на претендентите в комисията по бюджет и финанси, не подкрепиха нито един от двамата претенденти.


Кандидатурата на Димитър Радев беше издигната от ГЕРБ и малко по-късно след среща с парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" получи подкрепата и на коалицията. Първоначално формацията имаше намерение да издигне свой кандидат, но впоследствие се отказа от намерението си.


През 2015 г. Радев беше предложен за гуверньор на банката пак от ГЕРБ, като тогава дойде от позиция в Международния валутен фонд със заявка за повече откритост на институцията, реформиране на банковия надзор и влизане на България в еврозоната, като по всички линии беше постигнат чувствителен напредък.

 

По време на неговия първи мандат БНБ успешно влезе в тясно сътрудничество с Европейската централна банка и българският лев от 2020 г. е във валутния механизъм ERM II, което е последна крачка преди приемане на еврото.

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени