Народното събрание прие бюджета на държавата за 2022 г.

След гласуването премиерът Кирил Петков направи изявление от парламентарната трибуна

Народно събрание на РБългария
Народно събрание на РБългария Източник: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно бюджета на държавата за 2022 година. Депутатите работят по бюджета от сряда с удължено работно време и на среднощни заседания. След гласуването премиерът Кирил Петков направи изявление от парламентарната трибуна. "Искам да ви благодаря за това, че работихте толкова усилено, интензивно и координирано последните дни", каза министър-председателят.

 

Финансовата макрорамка предвижда 32,764 млрд. лв. приходи. Данъчните приходи са 30,352 млрд. лв. Разходите в бюджета възлизат на 20,061 млрд. лв. 4,8 млрд. лв. са субсидиите за общини за 2022 г. 5 млн. лв. бяха отпуснати за субсидии за автобусния транспорт за населените места в полупланински и планински райони.

 

Между първо и второ четене на законопроекта бяха постъпили над 100 предложения. Пленарна зала одобри предложението на Любомир Каримански, което предвижда да бъдат отпуснати 20 млн. лв. за БАН за проекти, които трябва да бъдат защитени. По този повод депутатите намалиха бюджета за прокуратурата.

 

Залата одобри и предложение на БСП за 20 млн. лв. за повишаване на заплатите на преподавателите в държавните университети, съобщи БГНЕС.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени