Народното събрание ще обсъди удължаване действието на бюджета за 2022 година, както и бюджетите на ДОО и НЗОК

Законопроектът позволява всички системи да функционират, докато редовно правителство състави проект на бюджет въз основа на управленската си програма

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

На извънредно заседание парламентът ще обсъди на първо гласуване Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване(ДОО) за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за т.г. Това предвижда дневният ред, който депутатите гласуваха в петък и който е публикуван на страницата на Народното събрание (НС).

 

Със законопроекта за удължаване действието на бюджета за тази година, както и тези на ДОО и НЗОК, се осигурява продължаващо финансиране на редица социални и други плащания, както и продължаване действието на политиките и мерките, надградени с актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г., е записано в мотивите на вносителя - служебният кабинет.

 

Законопроектът позволява всички системи да функционират, докато редовно правителство състави проект на бюджет въз основа на управленската си програма. Запазени са действащите данъчни облекчения и намалени данъчни ставки за периода, за който са одобрени от НС.

 

Заплатите, пенсиите, социалните плащания се финансират на достигнатите нива към декември 2022 г. Създадена е възможност да се извършват всички плащания по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми на Европейския съюз. Предвидени са възможности за финансиране при спешни и неотложни обстоятелства като бедствия, COVID 19, миграционен натиск и други.

 

При липса на управляващо мнозинство към момента се запазва фискалната позиция такава, каквато е при целогодишно действие на приетите политики и мерки от предходното редовно правителство и Народно събрание.

 

Предлага се и да бъде запазена възможността за използване на ваучерите за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане за заплащане и на ползвани за битови нужди, електрическа и топлинна енергия, природен газ и вода, на дейности, осъществявани от културни организации по Закона за закрила и развитие на културата, и на показ на филми съгласно Закона за филмовата индустрия и на туристически услуги съгласно Закона за туризма.

 

Предвидена е възможност държавен дълг по чл. 87, ал. 2 от Закона за публичните финанси да се поема и посредством средносрочната програма за емитиране на дълг на международните пазари, което предоставя възможност за гъвкавост при избора на дългови източници за финансиране на бюджета.

 

Определя се също редът за извършване на плащанията за издръжка по бюджетите на общините, бюджета на ДОО и на НЗОК. В дневния ред е включен също парламентарен контрол, който бе отложен миналия петък заради дебатите по първите 16 параграфа на Изборния кодекс, продължили до полунощ.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени