Наследството на "Промяната": Няма да приемаме еврото от 1 януари 2024 година

Това заяви на пресконференция служебният финансов министър Росица Велкова

Росица Велкова
Росица Велкова Източник: МФ

Отпада датата 1 януари 2024 година, от която България планираше да приеме еврото. Това обяви на пресконференция в Министерството на финансите ресорният служебен министър Росица Велкова.

 

"На 13 февруари въпреки дейностите по подготовка, които са извършени, нямаше изслушване в Еврогрупа, независимо, че беше в предварителната програма. То беше отменено, защото европейските ни партньори считат, че имаме сериозно изоставане в законодателната част, свързана с неприемане на необходимите законопроекти - промените в Кодекса за застраховане, Законът против изпирането на пари.

 

Двата законопроекта са внесени в НС на 12 декември 2022 година. Както и измененията в Търговския закон в областта на несъстоятелността. (...) Европейските ни партньори са следили внимателно законодателния процес", съобщи Велкова.

 

На разговори в Брюксел Валдис Домбровскис и Паскал Донахю са уведомили за решението на ЕК България да не подава конвергентен доклад, който е ключова стъпка преди приемането на еврото, докато не приеме нужните законови промени, но още, което е от съществено значение - да започне да отговаря на критериите за инфлация, което към момента не е факт, а е един от основните Маастрихтски критерии.

 

Освен намаляването на инфлацията, пред страната ни следва да има и стабилни фискални перспективи, които да гарантират и че дефицитът няма да прехвърли 3% от брутния вътрешен продукт с хоризонт до 2024 година.

"Беше договорено да подадем конвергентен доклад в момента, в който си изпълним ангажиментите."

"Служебният кабинет активно работи за намаляване на инфлацията, очакваме от парламента приоритетно да гласува нужните законопроекти", посочи финансовият министър.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени