Националния осигурителен институт заседава за осъвременяването на пенсиите от 1 юли

Министър Ивайло Иванов ще предложи актуализацията да бъде с 11%, както е прието в бюджета

Национален осигурителен институт (НОИ)
Национален осигурителен институт (НОИ) Източник: Zonanews

Заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще се състои днес= Ще бъде обсъдено осъвременяването на пенсиите от 1 юли. Очаква се заседанието да започне от 10:00 ч.

След породили се публични коментари за възможността увеличението да бъде по-ниско от предвиденото, вчера сутринта служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов обяви, че ще предложи актуализацията на пенсиите да бъде с 11 процента, както е прието в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

 

Той каза, че има необходимите за това средства. Това увери и служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. "Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по "швейцарското правило" размерът на увеличението е само 10%", съобщи той.

В късния следобед бе даден и брифинг, на който Главчев обясни, че хората, които имат право на пенсии, ще получат увеличение с 11%, а не както е по правилото в Кодекса за социално осигуряване. Всички разчети показват, че няма причина да не бъдат увеличени пенсиите с 11%, потвърди и министър Ивайло Иванов.

Още от "Бизнес и финанси"

Первите две програми по Проект 42 на ПВУ ще бъдат рестартирани с по-добри условия за творците

Министър Найден Тодоров обяви, че заради открити несъответствия на 28 юни за обществено обсъждане ще бъдат публикувани новите облекчени условия по програмите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени