Най-големият завод за производство на целулоза в България спира работа

Надеждата на служители и работници е, че до дни доставките ще се възстановят, а инсталациите ще бъдат пуснати

"Свилоцел" ЕАД
"Свилоцел" ЕАД Източник: www.svilosa.bg
Най-големият завод за производство на целулоза у нас спира работа, пише Tribune.bg. Причината е в липсата на дървесина. Около 500 служители не са на работа.
 
"Постоянно намаляващите реално добивани количества на дървесина, липса на работна ръка, лошото време, липса на механизация и неизпълнение на сключените договори - това са причините за ситуацията", споделя директорът на предприятието Михаил Колчев. По думите му от компанията използвали времето на престой за ремонт и профилактика.
 
"Пуснали сме хората в платен отпуск, но до 10 дни това ще приключи и ще реагираме спрямо ситуацията", смята Колчев и обясни, че един кубик дърва струва над 150 лв., а това е породено от спекула пазара заради недостига на дървесина.
 
"Браншът има нужда от реформа. България е единствената страна с толкова ниска производителност в дърводобива, където се използва предимно ръчен труд", подчерта директорът на "Свилоза". Според него имат с малките складови наличности предприятието се затруднява да  изпълнява договорите си.
 
Надеждата на служители и работници е, че до дни доставките ще се възстановят, а инсталациите ще бъдат пуснати.

Още от "Бизнес и финанси"

Европейски служби започват спецоперация за борба с измамите със средства за възстановяване от пандемията

Операция "Сентинел" ще координира бoрбата с измамите, укриването на данъци, измамите с акцизи, корупцията, злоупотребите, незаконните присвоявания на средства и прането на пари

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени