Най-голямата банка в Русия свърши парите за семейни ипотеки, спрени са и във VTB, Alfa-Bank, Gazprombank и други

Друг голям играч на пазара за ипотеки, Росбанк, в края на юни обяви спирането на приема на заявления за всички ипотечни програми и прехвърлянето на ипотечни кредити

Сбербанк
Сбербанк Източник: Suzory.ru

От 18 септември най-голямаат руска банка - Сбербанк - спря регистрацията за заеми по програмата за преференциална семейна ипотека поради изчерпване на лимита на средствата, съобщи пресслужбата на кредитната институция за Forbes.

 

"За клиенти, които вече са се регистрирали за транзакция в Сбербанк, издаването на ипотечни кредити ще се извършва нормално", каза пресслужбата. Те добавиха, че Сбербанк ще възобнови регистрацията за заем по преференциална програма, само ако бъде отпуснат допълнителен лимит.

 

До 1 юли семейства с едно дете, родено от 1 януари 2018 г. до началото на 2024 г., с две и повече деца под 18 години или с дете с увреждане, могат да получат кредит по преференциалната програма.

 

През юли  Forbes  съобщи, че държавната програма за семейни ипотеки, която Путин нареди да се удължи до 2030 г., всъщност е спряла да действа в Русия. От 15-те най-големи банки по обем на ипотечните кредити само шест продължават да приемат заявления.

 

Семейните ипотеки бяха спрени за неопределено време във VTB, Dom.RF Bank, Alfa-Bank, Gazprombank, Uralsib, RSHB, Ak Bars Bank и RNCB.

 

VTB (ВТБ) банк в Москва
VTB (ВТБ) банк в Москва Източник: Yandex

Совкомбанк, ПСБ и Абсолют Банк приемат заявления за семейни ипотеки само от семейства, които отглеждат деца с увреждания. В MKB и Bank Saint Petersburg само семейства с дете или деца, родени през 2018-2023 г., могат да кандидатстват за семейна ипотека.

 

Друг голям играч на пазара за ипотеки, Росбанк, в края на юни обяви спирането на приема на заявления за всички ипотечни програми и прехвърлянето на ипотечни кредити към платформата на T-Bank (бившата Tinkoff Bank), към която се присъедини.

 

Правителството стартира семейна ипотека с 6% годишно през 2018 г. Дълго време тя остана една от най-популярните и достъпни държавни програми за закупуване на жилища в нова сграда на фона на двуцифрени ставки по собствените програми на банките.

 

За да могат банките да се интересуват от издаване на семейни ипотеки, правителството ги субсидира със загубени лихвени приходи от федералния бюджет. За това е отпуснат лимит от 4,84 трилиона рубли.

 

Държавната програма трябваше да приключи на 1 юли 2024 г., но Путин по време на обръщението си към Федералното събрание инструктира да я удължи до 2030 г., като същевременно запази лихвен процент от 6%.

 

По-късно той обяви разширяването на семейните ипотечни условия за семейства с две деца, независимо от възрастта им, ако живеят в малки градове с недостатъчно строителство.

Още от "Бизнес и финанси"

Най-голямата банка в Русия свърши парите за семейни ипотеки, спрени са и във VTB, Alfa-Bank, Gazprombank и други

Друг голям играч на пазара за ипотеки, Росбанк, в края на юни обяви спирането на приема на заявления за всички ипотечни програми и прехвърлянето на ипотечни кредити

Прочетете повече прочетете повече

Министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова подписа протокола за увеличение на капитала на "Български пощи

Решението е определящо за бъдещото развитие на дружеството и за гарантирането на пощенските услуги в труднодостъпни и слабо населени места

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени