Най-предпочитаните летни дестинации – къде ще почиват българите през лято 2024?

Според данни на туристическата агенция Vola.bg, най-изгодните дестинации това лято са Загреб, Милано и Пафос, на цени под 30 евро на човек

Загреб
Загреб Източник: Pinterest

Летният сезон е на прага ни, а с него започва и трескавата подготовка за планиране на пътешествия и почивки из Европа и света. По този повод онлайн туристическата агенция Vola.bg споделя най-горещите тенденции за пътуванията през сезона. Очаквано най-популярните дестинации сред българите са Милано, Барселона, Рим и Катания, като средната продължителност на почивката за нашенци тази година е 7 дни. 

 

Българското черноморие също привлича туристи, като Варна се нарежда в топ 10 закупени полети, изпреварвайки дестинации като Мадрид. Друга интересна статистика е, че 83% от анкетираните ще инвестират в почивката си поне толкова, колкото и миналата година, докато 17% от тях заявяват, че този път ще разполагат с по-малък бюджет за почивката си.

 

Най-новото проучване на Vola.bg разкрива вълнуващи данни за плановете за пътуване на българите това лято. С наближаването на слънчевите дни българите се насочват към някои от най-завладяващите европейски градове, като Италия и Испания си остават сред най-предпочитаните държави. Милано, известен с модната си атмосфера и зашеметяващата си архитектура, остава на първо място с почти 7% от резервациите. Барселона очарова пътниците с уникалното съчетание на модернистични забележителности и перфектната плажна ивица, като 5.78 % от българите ще я посетят, докато Рим - вечният град, се нарежда на 3-то място с малко над 5%. След тях следват Катания и Бари с по 4,05 %, Лондон (3,47 %), Париж (3,47 %), Варна (3,18 %) и Мадрид (2,60 %).

Данните сочат, че най-ниската цена закупена за периода до момента е 36,99 € за пътуване от София до Лондон, а най-скъпата резервация, направена до момента е на стойност 2398,91 € за групово пътуване до Барселона. 

Още любопитни цифри: средно пътниците през лятото харчат по 187,75 € на пътник, като юни е най-икономичният месец – 173,30 €. Интересен акцент на проучването е, че половината от всички резервации се правят 31-90 дни предварително, което сочи, че българите планират летните си почивки още през пролетта. В същото време проучването разкрива, че отмененият полет все още е основният страх на българските пътници. Това разркива и тенденция, че все повече хора се обръщат към услугите за защита при пътуване, предлагани от Vola.bg.

 

Как да намерим изгодни полети това лято?

С непрестанното развитие на туристическия сектор, мечтаната дестинация е по-близко от всякога. Все повече българи залагат на самолетния транспорт пред автомобилния, което им позволява да посетят и по-далечни европейски дестинации. В момента на Vola.bg могат да бъдат открити полети под 100 евро до 41 мечтани дестинации в цяла Европа включително:
●    Милано, Загреб или Пафос за по-малко от 30 €*. 
●    Дестинации като Бари, Будапеща, Болоня и Корфу са под 40 €*. 
●    А за по-малко от 50 €* можете да разгледате Неапол, Париж, Малта и др. 

Тъй като повечето българи планират поне една почивка това лято, за тях е важно да знаят няколко трика, които могат да им помогнат да намерят билети на по-добра цена. Първият е моментът на закупуване на билета: обикновено цената е по-ниска, ако резервират полета си по-рано от 21 дни преди датата на пътуването. 


Освен това, според данните на Vola.bg, които изследват потребителското поведение, вторниците все още са най-добрият ден за закупуване на билети, тъй като тогава се забелязва средно по-ниска активност. В същото време времето, прекарано в дестинацията, също е много важно: експертите от туристическата агенция препоръчват минимум 3 нощувки престой в дестинацията, за да се възползваме от възможно най-изгодни билети. За по-кратките ваканционни периоди цените могат да бъдат по-високи. Разбира се, дестинацията или по-скоро летището за кацане в дестинацията също трябва да се вземе предвид. По-големите и по-натоварени летища имат и по-високи такси, което води до увеличаване на общата цена на самолетния билет. Поради тази причина е препоръчително, когато е възможно, да се лети до по-малки летища в градове в близост до европейски столици.

 

Сигурност и спокойствие по време на лятната почивка
Според проучването на Vola.bg повечето българи се притесняват от закупуването на самолетни билети поради рязкото повишаване на цената им от ден на ден. Поради тази причина Vola.bg стартира и новата услуга за блокиране на цените. Както подсказва името, тя гарантира тридневно замразяване на цените, така че потребителите да могат да продължат плановете си за пътуване, без да се страхуват от рязко покачване на цените. В условията на динамичен пазар, на който цените се повишават с всеки изминал ден, особено с наближаването на летния сезон, подобна услуга представлява истинска иновация за българския пазар.

 

И това не е всичко – на старта на летния сезон Vola.bg стартира и лятната си кампания "Vola Vola La La", която е вдъхновена от италианската класика "Sarà perché ti amo" на Ricchi e Poveri. Кампанията носи не само саундтрака, но и радостта и релаксацията, характерни за средиземноморските лета. Тя цели да вдъхнови повече българи да открият нови летни дестинации, на най-добри цени, докато се наслаждават на ексклузивната услуга на Vola.bg за безплатна промяна на полет, както и на още специални опции за защита на полета.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени