Най-високо ниво на годишната инфлация в Русия от 2016 г. насам

На годишна основа инфлацията на 6 декември е 8,27 на сто, като от началото на годината потребителските цени са се повишили със 7,57 на сто

Инфлация
Инфлация Източник: Twitter

Годишната инфлация в Русия се е ускорила през ноември до 8,4 на сто спрямо 8,13 на сто през октомври. На месечна основа потребителските цени са нараснали с 0,96 на сто, сочат данни на Росстат, цитирани от DPA.

Това е най-високото ниво на годишната инфлация от 2016 г. и повече от два пъти над целевото равнище от 4 на сто, определено от Руската централна банка.

 

Хранителните стоки са поскъпнали с 1,27 на сто миналия месец спрямо октомври и с 10,81 на сто спрямо ноември 2020 година. Нехранителните стоки са повишили цените си със съответно 0,72 на сто и 8,32 на сто, а на услугите - с 0,81 на сто на месечна основа и 5,15 на сто на годишна. От 30 ноември до 6 декември инфлацията е била 0,07 на сто, сочат данните на Росстат спрямо 0,46 на сто седмица по-рано.

 

На годишна основа инфлацията на 6 декември е 8,27 на сто, като от началото на годината потребителските цени са се повишили със 7,57 на сто.

След месеци на исторически ниски нива потребителските цени в Русия започнаха да нарастват през март 2020 г. на фона на пандемията от коронавирус, припомня агенцията. Тенденцията се ускори, откакто икономиката започна да се възстановява и на фона на поскъпването на енергийните суровини на световните пазари.

 

Централната банка заяви, че следи отблизо месечните данни, за да открие признаци за отслабване на ценовия натиск, докато централните банкери предупреждават, че вероятно ще е необходимо още едно увеличение на лихвените проценти, за да се овладее инфлацията. Заместник-управителят Алексей Заботкин заяви в сряда, че на заседанието на 17 декември е малко вероятно увеличение с 25 базисни пункта - обичайната стъпка на централната банка.

 

Вместо това на дневен ред са по-големи стъпки, каза той, цитиран от Bloomberg.

Управителят Елвира Набиулина заяви на 30 ноември, че банката ще обмисли редица варианти - от задържане до увеличение със 100 базисни точки през следващата седмица. Досега през тази година банката е повишила основния си лихвен процент с 325 базисни пункта, но инфлацията все още е над два пъти по-висока от заложената цел от 4%.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени